Wesseling Tuinen
Schrijf een review

Hoofd, schouders, knie en teen

Nachtelijke zweetaanvallen, opvliegers, hoofdpijn…
Nee, we hebben het deze week niet over vrouwen in de overgang.

 

Luguber

We hebben het hier over kleine spinachtigen die geduldig in het hoge gras op u zitten te wachten. Wanneer u nietsvermoedend langsloopt, zien ze hun kans schoon. Hongerig kruipen ze, het liefst richting de warme holtes, op uw lichaam om zich daar te goed te doen aan uw bloed. Gulzig bijten ze zich met hun sterke kaken vast in uw huid, waar ze vervolgens urenlang en soms zelfs dagenlang van een heerlijk maal genieten. Dat klinkt luguber, maar in 60% van de gevallen merken hun slachtoffers hier niets van. We hebben het natuurlijk over teken.

Luguber wordt het pas wanneer ze zijn uitgegeten. In plaats van een beleefd dankjewel, laten ze in sommige gevallen Borrelia Burgdorferi achter. Laat u niet misleiden door de prachtige naam. Het is een pathogene bacterie die behoort tot de spirocheten.

 

Razendsnel door de bloedbaan scheuren

Pathogeen betekent ziekteverwekkend en in spirogheet zit het woord spiraal verstopt. Zo ziet deze bacterie er ook een beetje uit. Het is een ééncellige met een zwiepstaartje waarmee hij razendsnel door de bloedbaan scheurt.
Terwijl hij langs alle organen komt, kan hij u ziek maken met Lyme. Met de nadruk op ‘kan’, want het gebeurt niet altijd en dus ook niet altijd op dezelfde plaats in het lichaam. Afhankelijk van welk orgaan er door hem wordt aangetast, krijgt u klachten. Vage klachten die zich soms pas na jaren openbaren. De klachten kunnen variëren van oogontstekingen tot hevige hoofdpijn. Van spier- en gewrichtspijn tot hartklachten. Wanneer iemand vage gezondheidsklachten heeft, wordt er in veel gevallen dan ook niet meteen aan Lyme gedacht. Bijvoorbeeld vrouwen in de leeftijd van de overgang, kunnen de ziekte van Lyme daardoor eenvoudig verwarren met overgangsklachten.

Lyme

Bovendien is de ontdekking van Lyme nog niet zolang geleden gedaan. Hoewel al langer bekend is dat teken ziekten kunnen overdragen, werd pas in 1989 de ziekte in Nederland bekend.
Het wordt overigens de ziekte van Lyme genoemd omdat de ziekte voor het eerst door Willy Burgdorfer werd ontdekt in het Amerikaanse dorpje Old Lyme. Burgdorfer klinkt niet Amerikaans. Dat klopt, Willy was een Zwitserse entomoloog. Er is een film gemaakt over zijn ontdekking, genaamd under our skin.
Deze film is op you tube te zien

U hebt meer geluk wanneer Madame Borrelia direct toeslaat en u daar vervolgens allergisch op reageert. Bijvoorbeeld met een rode kring rond de bijtplek, een stijve nek, misselijkheid, overgeven of griepachtige klachten. Dan bent u er in een vroeg stadium bij en is het eenvoudiger om Lyme te behandelen. Wanneer u deze symptomen heeft, ga dan in elk geval na of u onlangs in de natuur bent geweest. De natuur kan ook uw eigen tuin zijn.

 

TUINTIP van de week

Veel beter is het natuurlijk om de teek met haar akelige bacterie helemaal geen kans te geven op een beet.

Zeker nu de temperaturen aangenaam zijn en het weer nog vochtig, zijn teken helemaal in hun element. Net als wij mensen die dan graag een lekkere wandeling gaan maken, in de tuin gaan werken of misschien wel ergens een familiepicknick houden.
Met andere woorden: de kans dat teken na maandenlang vasten (zo lang kunnen ze zonder eten) een lekker hapje voorbij zien komen is nu het grootst.

Blijf als het even kan op de openbare verharde paden en vermijd hoge grassen of dicht beboste paden. Is dat niet te vermijden? Zorg dan in elk geval voor een lange broek, hoge schoenen en lange mouwen.

Lopen de temperaturen zo hoog op dat u uzelf liever niet volledig bedekt? Doe dan elke keer wanneer u buiten bent geweest een grondige controle van hoofd tot schouders (de kruin, achter de oren), en van knie tot teen. Vergeet ook vooral niet alles daartussenin.

 

Voor de kinderen

Kinderen willen als ze buiten zijn natuurlijk lekker in het gras spelen, zich in de bosjes verstoppen tijden het verstoppertje spelen of in bomen klimmen. Bijna de helft van de tekenbeten wordt geconstateerd bij kinderen onder de 18 jaar. Met mogelijk chronische klachten in hun verdere leven als gevolg.
Stichting tekenbeetziekten maakt zich daarom hard om zoveel mogelijk kinderenvoorlichting te kunnen geven. Met een zogeheten tekendoos worden basisscholen bezocht. Hier is geld voor nodig, daarom vragen zij om donaties.

Omdat de ziekte van lyme de nummer 1 beroepsziekte is in ons vak, en wij uit ervaring weten hoe ongelooflijk heftig deze ziekte zich kan openbaren en vooral hoe moeilijk hij te bestrijden is wanneer er eenmaal lyme is geconstateerd, dragen wij dit initiatief een warm hart toe en brengen we het deze week graag bij u onder de aandacht.

Via deze link van stichtingtekenbeetziekte kunt u hier alle informatie over vinden en eventueel een donatie doen.

 

Goed weekend!
De Mannen van Wesseling

 

 

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B