Wesseling Tuinen
Schrijf een review

Love is in the air

Natuurlijk denken we bij het woord liefde deze week direct aan Valentijn. Eerder maakten we dit filmpje waarin we de geschiedenis van de roos als liefdessymbool lieten zien.

Maar er hing nog veel meer liefde in de lucht deze week. Tussen de buien door liet de zon zich zien, waarbij de thermometer net de dubbele cijfers aantikte. In een beschut hoekje in de tuin kon er op dat moment al voorzichtig van het voorjaar worden genoten. Als dat geen echte liefde is…

Vroegspoken

Niet alleen wij vonden dat heerlijk, ook de dieren in de tuin leken langzaam te ontwaken. Het viel Sven op dat er weer meer vogeltjes van zich lieten horen in de vroege morgen. Koen had al een honingbij gespot op zoek naar eten en Ad vertelde dat hij zelfs al luis had waargenomen op rozen. Gelukkig maar, dan hebben de eerste lieveheersbeestjes in elke geval te eten.

lieveheersbeestje  bij op sneeuwklokje

Het zijn niet alleen de bijen en de luizen die nu hongerig ontwaken. Andere insecten en zelfs de eerste padden en egels komen ook weer langzaam tot leven. Terwijl veel van hun soortgenoten zich nog even omdraaien is het voor deze vroegspoken belangrijk dat er voedsel is. Maar de gemiddelde tuin is nu nog erg kaal.

Zelfs wanneer u voorjaarsbloemen in de tuin heeft geplant, zoals narcissen, blauwe druifjes of sterhyacinten. Als dit weer aanhoudt zullen ze snel opkomen en we raden ook altijd aan om voldoende voorjaarsbloeiers in de tuin te planten. Ze zijn niet alleen mooi en kleurrijk, maar ook voedselrijk.

 

Voorjaarsbloeiers

Daar heeft de bij, die Koen had gezien, nu helaas nog niets aan. Maar er zijn manieren omook tijdens een milde winter te zorgen dat er voedsel in de tuin is. Plaats bijvoorbeeld bloembollen in een pot en laat ze in huis uitkomen. Zorg voor een lichte niet al te warme plek, zoals bijvoorbeeld de bijkeuken. Een tuinkas is daar natuurlijk ook zeer geschikt voor.

bollen in pot planten
Eenmaal uitgekomen kunt u ze als decoratie en vroege voedselbron in de tuin plaatsen, nog voordat de bollen in de volle grond zich laten zien. Heeft u deze mogelijkheid niet, dan zijn er vanaf eind januari al verschillende winter- en voorjaarsbloeiers kant-en-klaar te koop.
Behalve de voorjaarsbollen zijn er nog veel meer planten die niet alleen voor voedsel, maar ook voor kleur in de tuin zorgen tijdens de wintermaanden.

 

Voedselrijke wintertuin

Wat dacht u bijvoorbeeld van de winterjasmijn. Een prachtige klimplant die geurende bloemen geeft van december tot februari. Ideaal voor de eerste insecten.
En heeft u weleens gedacht aan winterviooltjes? Een sterke kleurrijke plant die al vanaf oktober te koop is en zich de hele winter, zelfs bij vorst, goed staande weet te houden.

winterjasmijn winterviooltjes

Iets minder bekend is de winterakoniet. In de vrije natuur komt hij niet veel meer voor, maar u kunt deze opvallende gele bloemen wel in de tuin aanplanten. Vanaf januari laat hij zich al zien.
winterakoniet

Er zijn naast bloemen ook voldoende bomen en struiken die bloeien tijdens de wintermaanden. Zoals de hazelaar. Nadat hij in het najaar hazelnoten heeft geschonken, komt hij in januari met gele trosjes waar insecten van kunnen genieten. Maar favoriet onder de insecten is wel de toverhazelaar met zijn grappige sprieterige bloemtjes.

hazelaar in bloei toverhazelaar in bloei

Onze favoriet echter is de gele kornoelje. Niet alleen om de prachtige bloemen die in februari tevoorschijn komen, maar ook omdat dit een inheemse plantsoort is. Veel winterbloeiers zijn uitheemse soorten. Ze zijn mooi en kunnen al voedselbron dienen, maar met inheemse soorten geeft de natuur precies op het juiste moment wat er nodig is.

gele kornoelje in bloei

We wensen u een kleurrijk weekend
De Mannen van Wesseling

 

 

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B