Wesseling Tuinen
Schrijf een review

Opgehelderd

Vorige week was het, zoals elk jaar in het laatste volle weekend van augustus, de nacht van de vleermuis. Hierdoor stond het hele land vorige week vrijdag tot en met zondag in het teken van de vleermuis. Hartstikke goed, want dit mysterieuze beestje zorgt nogal eens voor wat ophef. Tja, ook in het geval van de vleermuis geldt: onbekend maakt onbemind. Met dit landelijk initiatief zijn er elk jaar het hele weekend excursies en nachtelijke avonturen te beleven, waarbij je alles te weten kunt komen over deze guitige wezens.

De eigenaren van een tuin in Aerdenhout, waar we afgelopen week het tuinonderhoud gingen doen, hadden toevallig zo’n excursie bijgewoond. Ze waren enorm enthousiast en raakten er niet over uitgepraat.
In tegenstelling tot wat ze altijd hadden gedacht, kwamen ze er tijdens de excursie achter dat vleermuizen bijna geen overlast geven en zo goed als niet enge ziektes op ons kunnen overdragen.

 

Uitsluitend insecten

Dit geldt in elk geval voor de soorten die in ons land leven. Zelfs wanneer ze uw huis als verblijfplaats hebben gekozen, zult u hier geen hinder van ondervinden. Niet alle vleermuizen verkiezen de woning om de dag door te brengen, maar de gewone dwergvleermuis bijvoorbeeld, slaapt overdag graag bij de woning. Hij is zo klein dat hij zich al snel ergens kan verschuilen. Bijvoorbeeld onder een dakpan, in de spouwmuur of misschien zelfs op zolder. Hij komt alleen om er te slapen en maakt geen nest. Hij is dus niemand tot last. Deze vleermuis is uitgerust met een klein gebitje dat uitsluitend is bedoeld om insecten te eten. Hij zal dus ook niet knagen en daarmee iets kapot kunnen maken.

Oké, het kan zijn dat hij zijn behoefte doet, maar de poep van een vleermuis is heel droog en stinkt niet. Mocht de poep van een vleermuis per ongeluk in huis terecht gekomen, veegt u het eenvoudig bij elkaar waarna u gratis tuinbemesting heeft. Want daar is vleermuizenontlasting perfect voor!

Wat vleermuizen verder doen is insecten vangen. Een hele berg! Eén vleermuis kan op een nacht wel 3000 insecten verorberen. Al dat eten moet er weer een keertje uit en we noemden het al, uw tuin is daar blij mee. Behalve dat vleermuizen eigenlijk heel leuk zijn, zijn er dus eigenlijk alleen maar goede redenen om vleermuizen naar de tuin te lokken.

 

Vleermuizen in de tuin

Daar was dit gezin het roerend mee eens. Voor hen was het vleermuismysterie voor eens en altijd opgehelderd. Er werd ons daarom gevraagd of we voor vleermuizenkasten konden zorgen in de tuin. Dat doen we maar wat graag! Zeker nu er steeds meer nieuwbouw komt en woningen aanzienlijk worden verbeterd, verdwijnen de oude huizen met kieren en gaten, waardoor het leefgebied van de vleermuis verdwijnt. Nog maar te zwijgen over de insectenpopulatie die drastisch afneemt!

vleermuizenkast

Behalve een vleermuizenkast is het dus zaak om voor voldoende voedsel te zorgen in de tuin. Het is daarom raadzaam om in de buurt van de nestkast beplanting aan te brengen waar insecten op afkomen die vleermuizen graag eten. Nu was er in dit geval al een aardige variatie aan beplanting in de tuin, maar we hebben toch nog een klein vleermuisplannetje gemaakt. Komende week gaan we 2 nestkasten ophangen en maken we een nieuwe groenstrook aan in de tuin waar we volgend voorjaar een vleermuisvriendelijk bloemenmengsel gaan zaaien.

 

Tuintip:

Welk nestkast past er in uw tuin?
Er zijn in ons land ongeveer 18 soorten vleermuizen, waarvan slechts 5 soorten zich thuis voelen in de buurt van mensen. Bij u in de tuin dus. Het gaat om de Gewone Dwergvleermuis, de Watervleermuis, de Grootoorvleermuis, de Laatvlieger en de Rosse Vleermuis.

Voor de verschillende vleermuizen, zijn er verschillende nestkasten. De ene iets groter dan de andere. De Grootoorvleermuis en de Rosse vleermuis zijn grotere soorten en geven de voorkeur aan een bolle nestkast, waar ze goed in passen. De anderen hebben liever een plat exemplaar.


Verder hebben ze alle vijf hun eigen voorkeur wat betreft leefgebied. We gaven al aan dat de Dwergvleermuis graag bij uw woning verblijft. Voor hem kunt u speciale dakpannen met uitvlieggaten aanbrengen.

De Watervleermuis is graag, zoals zijn naam al doet vermoeden, bij water in de buurt. Het heeft geen zin om voor deze soort een nestkast te plaatsen als er geen natuurlijk water of grotere vijver in de buurt is. De Rosse vleermuis houdt zich graag op aan de rand van bosgebied. Kijk daarom eerst goed naar uw tuin en de ligging ervan en wat zich in de omgeving bevindt, voordat u een bijpassende nestkast plaatst.

Wanneer u een nestkast gaat ophangen, zorg er dan voor dat deze hoog hangt en dat de ingang van de kast in de luwte hangt.

 

Heeft u vragen of wilt u hulp bij het kiezen van de juiste nestkast?
Laat het ons gerust weten. Wij adviseren hier graag bij.

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B