Wesseling Tuinen
Schrijf een review

Over sex enzo

We hebben het al een aantal weken over de lente die in aantocht is. Zo nu en dan laat de zon zich even zien en kunnen we ons weer een beetje voorstellen hoe het ook alweer is om van mooi weer te kunnen genieten en alles wat daarbij hoort. Want na een lange periode van regen, regen en nog eens regen, snakken we naar bloemetjes en bijtjes.

Nieuwe ontdekking

Terwijl we afgelopen week druk bezig waren met tuinonderhoud, ging het gesprek ineens over seks. Plantensex wel te verstaan. Want het is toch eigenlijk best vreemd dat men tot ver in de 18e eeuw dacht dat planten het niet deden met elkaar. Bloemen waren gemaakt voor de mens om te aanschouwen. Daar konden we in die tijd geen enkele erotische voorstelling bij maken. Inmiddels weten we natuurlijk dat er meeldraden (mannelijk) en stampers (vrouwelijk) nodig zijn om nieuwe plantjes te maken. Sommige bloemen hebben beide en bevruchten zichzelf. Andere soorten hebben bestuivers, zoals bijen, nodig.
Niks nieuws onder de zon toch? Toch is het nog maar een paar jaar geleden dat hier nader onderzoek naar is gedaan, waarbij bevruchting op unieke wijze is gefilmd.

Bij toeval vonden we een fragment van het radioprogramma vroege vogels waarbij deze ontdekking wordt besproken en uitgelegd. U kunt deze aflevering hier beluisteren


voorzichtig met schoonmaakwoede

Wat betreft de tuintip voor deze week. Zodra de zon zich in het voorjaar laat zien krijgen we massaal last van opruim- en schoonmaakwoede.
Hommel op de grond

Doe daarbij alstublieft nog voorzichtig met de tuin. Veel bestuivers, zoals hommels, liggen nog heerlijk van hun winterslaap te genieten tussen de rommelige bladeren of vlak onder de grond. Mits u goed weet wat u doet, kunt u beter nog tot mei wachten voordat u uw opruimdriften ook op de tuin loslaat en ongewild deze nuttige diertjes stoort.
Kunt u niet zo lang wachten? U mag uiteraard altijd een van ons raadplegen. Het is ook mogelijk om de eerste onderhoudswerkzaamheden van het nieuwe tuinseizoen aan ons over te laten. Wij onderscheiden al snel de plaatsen in de tuin waar dieren overwinteren.

Help de eerste bestuivers op weg

Ps, Het kan goed zijn dat u de eerste hommels en bijen al tegenkomt in de tuin. Vaak zijn ze nog erg zwak. U doet er goed aan een beetje suikerwater voor hen neer te zetten, zodat ze kunnen aansterken. Honing lijkt misschien logischer om aan ze te geven, maar dat kunt u beter niet doen. In honing zitten soms ziekteverwekkers.  

suikerwater voor hommel

Geniet van het weekend!
De Mannen van Wesseling

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B