Wesseling Tuinen
Schrijf een review

Spuit elf

Afgelopen week hadden we een boze opdrachtgever. Inderdaad, we waren zelf ook verbaasd, want dat gebeurt werkelijk zelden. Gelukkig komt zoiets doorgaans voort uit ofwel miscommunicatie, ofwel onwetendheid van één van beide partijen. 

 

voorinspectie

In dit geval ging het om het laatste.
We hadden op de planning staan om de heg te snoeien, maar toen we in de tuin arriveerden besloten we al snel om het niet te doen. 

Voordat we daadwerkelijk gaan snoeien doen we altijd een voorinspectie. Deze is bedoeld om na te gaan of er dieren zitten verscholen in de tuin of dat er nesten aanwezig zijn waar we rekening mee moeten houden.

Het vreemde is: Gemeentediensten die het openbare onderhoud doen zijn verplicht om een voorinspectie uit te voeren. Hoveniers zijn dat niet verplicht.
Toch doen wij dat elke keer wel. In dit geval omdat we ons ervan bewust zijn dat het broedseizoen nog niet voorbij is.

Broedseizoen? aan het einde van de zomer? Inderdaad! Maar veel mensen weten dat niet. We hebben tenslotte een heel mooi gezegde dat luidt: In mei leggen alle vogels een ei. Misschien is het juist wel daardoor dat we aan het einde van zomer allang geen nestje meer verwachten.

 

De tweede ronde

Toch zijn er nog enkele vogelsoorten die als een spuit elf nog in alle rust in de maand augustus gaan nestelen. Die hebben niet zo’n haast, omdat ze geen lange zuidelijke reis hoeven voor te bereiden. Vaak nestelen ze daarom twee keer, waardoor er laat in het seizoen nog jongen zijn. Voorbeelden daarvan zijn de heggenmus en de winterkoning. 

Types die je zou verwachten in een heg. Maar in dit geval was het een houtduif die we aantroffen. Een beetje een vreemde plek. Meestal kiest deze vogelsoort voor een hoge boom of een dakgoot. Maar dit koppel had de heg geschikt genoeg bevonden. 

De eigenaar van de tuin had hier absoluut geen weet van. Sterker nog, bij de buren was er al een hovenier van een ander bedrijf aan de gang geweest in de tuin en deze beste man had aan die kant de heg al keurig netjes gemaakt.
We spreken hier van een hele brede heg, dus misschien was het nest hem niet eens opgevallen. Gelukkig waren er dan ook geen ongelukken gebeurd en was het nest met de houtduif onbeschadigd gebleven. 

Maar ons was het nest dus wel opgevallen. Gelukkig konden we dit allemaal goed uitleggen aan onze opdrachtgever en was de woede weer snel bedaard. We kregen alle begrip en konden ons op andere tuinwerkzaamheden storten.

En de heg? Tijdens de inspectie konden we de jongen niet zien, maar wel horen. We hebben er daarom geen idee van of ze al op het punt staan om het nest te verlaten. De klant zal dit voor ons in de gaten houden en het bij ons melden als hij er zeker van is dat de duiven zijn vertrokken.
Het kan zomaar zo zijn dat dit nog even duurt. Een houtduif broedt doorgaans bijna 2,5 weken, waarna de jongen nog ruim een maand veilig in het nest aanwezig zijn, voordat ze de broodnodige vlieglessen van pa en ma krijgen.

 

De houtduif

Leuk weetje over de duif. Het is een van de zeer weinige vogelsoorten die hun jongen melk voeren. Eenzelfde soort klier die bij zoogdieren in de borsten aanwezig is, zit bij deze vogel in de krop. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes bezitten deze klieren. Bij het nestelen komt er een hormoon vrij dat deze klieren in werking zet. De melk lijkt heel veel op dat van een zoogdier, maar is doorgaans vetter en nog eiwitrijker.

Laat u niet misleiden door de naam duivenmelker. Dit is slechts een benaming voor mensen die duiven houden. Er is geen sprake van dat de krop van de vogel wordt gemolken.

 

Tuintip

Heeft u een van de genoemde late nestelaars in de tuin? Let dan extra goed op wanneer u nu hagen of bomen wilt (laten) snoeien. Bent u er niet zeker van of er een koppeltje vogels aan het broeden is? Neem dan liever het zekere voor het onzekere en wacht met uw werkzaamheden tot het einde van september of liever nog begin oktober.

Een mooie dichte haag is overigens een perfecte plek voor kleine vogelsoorten om in te leven. Ze kunnen er schuilen, eten vinden en nestelen.
De populatie van veel (kleine) vogelsoorten wordt bedreigd. Met een haag of ander dicht struikgewas helpt u de natuur een handje en creëert u een mooie blikvanger in de tuin.

Verder helpt u vogels in de tuin met een drinkschaal en een veilige voederplaats.

Wilt u een specifieke vogelsoort naar uw tuin lokken? Laat ons adviseren welke beplanting passend is. 





Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B