Afgelopen week hebben we ons voornamelijk gestort op het onderhoud van de tuinen.
De vakanties staan voor de deur. Dat betekent ook meer genieten in de tuin. Menig tuin wordt het toneel van gezellige barbecues met vrienden, heerlijke brunches met familie of gewoon even tot rust komen in een eigen oase van natuur.
Dan moet de tuin er natuurlijk wel picobello uitzien. In sommige gevallen nog een hele uitdaging nadat menig tuin na een paar frisse zomerregentjes vorige week spontaan is ontploft in het groen. Kortom, druk, druk, druk.
Niet dat we klagen, maar waar normaliter nog een fotootje wordt geschoten, zaten we afgelopen week diep weggestop in de bosjes om alles op alles te zetten, zodat menig tuin weer keurig netjes aan het weekend begint.
Handig ook voor een belangrijke activiteit die dit weekend plaatsvindt.
10:000 Mensen… zoveel deden er vorig jaar mee aan deze activiteit.
We hebben het over de nationale tuinvlindertelling.
Vanaf vandaag mogen we weer een heel weekend lang vlinders tellen in de tuin. U mag zo vaak meedoen als u wilt, maar met slechtst 1 keer zijn we al dik tevreden hoor! De populatie vlinders zegt namelijk heel veel over hoe het gaat met de natuur, want vlinders reageren heel snel op veranderingen.
Het feit dat de populatie vlinders in ons land drastisch afneemt, zegt dus wel iets. Sinds 1990 is de vlinderpopulatie met maar liefst 40% afgenomen!
Andersom, wanneer er veel vlinders in uw tuin zijn, zegt dat natuurlijk ook iets. Wij komen ze in elk geval tijdens ons werk voldoende tegen.
Het pimpernelblauwtje, de kommavlinder, de grote vuurvlinder, de heivlinder en natuurlijk de Koninginnepage spotten wij geregeld. Terwijl dit anno 2025 toch de 5 meest bedreigde vlindersoorten zijn in ons land.
Stiekem zijn we daar best een beetje trots op, want het betekent indirect dat we steeds vaker natuurlijke tuinen mogen aanleggen en onderhouden.
We weten natuurlijk ook welke vlinders het vaakst gespot worden.
Dat zijn om te beginnen het kleine koolwitje gevolgd door de dagpauwoog. Ook de Atalante, de gehakkelde aurelia en de citroenvlinder komen veelvuldig voor.
Benieuwd welke vlindersoorten er naar uw tuin worden getrokken?
Doe mee met de telling dit weekend. Wie weet spot u ook nog een van de vijf zeldzame exemplaren. Of een andere prachtige vlinder.
Geef uw tellingen dit weekend direct door aan de vlinderstichting.
Voordat we echt het weekend in luiden krijgt u natuurlijk nog een tuintip van ons.
Een inkoppertje misschien, maar wel een belangrijke.
Deze week 5 eenvoudige dingen die u kunt doen om meer vlinders naar uw tuin te lokken:
Er zijn vele soorten vlinders die niet allemaal op hetzelfde moment leven. Zo zijn er soorten die alleen in het voorjaar voorkomen of alleen in het najaar. Er zijn ook vlinders die overwinteren. Met voldoende voedsel bedoelen we een tuin die het jaar rond vlindervriendelijk is. Dus een verscheidenheid aan beplanting heeft.
Houdt hier rekening mee in uw beplantingsplan.
Dat brengt ons gelijk bij de volgende tip. Een verscheidenheid aan zogeheten beplanting is goed, maar inheemse beplanting is veel beter! Het allerbeste is het om naar de directe omgeving te kijken. Wat groeit er in de natuur? Want zelf binnen ons kleine Nederland kan er al een groot verschil zijn welke passende beplanting u in dit kader het beste kunt kiezen.
Gek genoeg doen we er alles aan om de populatie vlinders niet terug te laten lopen, maar vergeten we het voorstadium van dit prachtig gevleugelde insect.
Rupsen en poppen zijn vaak te vinden in de rommelhoekjes van de tuin. Wees niet te netjes.
Brandnetels en distels zijn zeer geliefd bij vlinders. Waarom niet een hoekje van dit kruid laten staan?
Eventueel zorgt u ervoor dat het groeit tussen de wilde bloemen die die ene strook gras inmiddels geworden.
Dat kan op natuurlijke wijze met beplanting. U kunt ook een vlinderkast ophangen.
Naar het overzicht