Wesseling Tuinen
Schrijf een review

6x Een fruittuin

Naast groente is fruit in de tuin een welkome aanvulling. Vaak is er minder werk voor nodig dan een moestuin, geven de fruitbomen schaduw in de zomer en de bloesems in het voorjaar zijn prachtig! Wij zien eigenlijk geen reden om geen fruit in de tuin te hebben. Bent u het daar mee eens maar weet u nog niet precies waar te beginnen? Dan is dit blog voor u.

 

Fruit voor Dummies
Japanse wijnbes

Het ene fruit heeft meer zorg en aandacht nodig dan het andere. Het snoeien en het ‘kweken’ van het fruit kan om bepaalde kennis vragen, die u (nog) niet heeft. Of misschien bent u al druk genoeg met andere dingen en staat tuinonderhoud niet boven aan het prioriteitenlijstje. Geen punt. Er is heel veel ‘makkelijk’ fruit in de tuin te planten die u wel de lusten, maar niet de lasten geven.

Zoals frambozen. In februari snoeit u de plant tot aan de grond weg. In het voorjaar groeit hij heel snel en vanaf dat moment hoeft u alleen maar te wachten tot u kunt oogsten. Wanneer u kunt oogsten, is afhankelijk van de soort. De zomerframboos oogst u in juni-juli en de herfstframboos oogst u in september-oktober. Een zelfde eenvoudige maar minder bekende fruitsoort is de Japanse wijnbes. Hij geeft vanaf augustus heerlijke frisse licht zure bessen. Pas wel op, terugsnsoeien is noodzaak. Hij heeft sterk de neiging te woekeren als u dat niet doet.

 

Het hele jaar door fruit
het hele jaar door fruit

In het najaar kunnen veel soorten fruit worden geoogst, maar dat geldt natuurlijk niet voor alle soorten. Wie slim fruit aanplant kan vanaf mei tot ver in oktober smullen uit eigen tuin.
In mei zijn er al soorten aardbeien, rabarber en de meibes te oogsten. 

 

Zorg goed voor uw werkers
bij op bloesem

Veel fruitgewassen zijn afhankelijk van bestuivers zoals bijen. Zonder deze werkers, geen fruit. Wilt u genieten van een rijke fruittuin, dan is het slim om goed voor deze diertjes te zorgen.

Bijvoorbeeld door bloemen in de tuin te hebben die in het vroege voorjaar bloeien. Op dat moment komen bij de eerste zonnige dagen de bestuivers uit hun winterslaap en heeft u alvast een goede maaltijd voor ze gereed staan. Dan moeten ze natuurlijk wel een veilige plek hebben om die winterslaap te kunnen houden. Laat daarom altijd een paar rommelige hoekjes in de tuin achter, waar deze dieren kunnen schuilen. Een insectenhotel is ook een fijne overwinteringsplek. Nadat de bestuivers zijn ontwaakt en hebben gegeten, wordt het tijd om een nest te bouwen, zodat er nog meer bestuivers kunnen komen helpen in uw fruittuin. Een schaaltje water zal hen daarbij helpen. Met het water kan modder worden gemaakt. De basis voor veel nesten.

 

Het juiste fruitgewas kiezen
druiven

Welk fruit u kiest hangt van verschillende factoren af.
Om te beginnen: Welke grondsoort heeft u? Blauwe bessen groeien bijvoorbeeld erg goed op zandgrond, maar zijn minder gecharmeerd van klei. Is er veel zon of juist veel schaduw in de tuin? Bramen, frambozen en verschillende bessensoorten doen het goed in de (half)schaduw. Fruitbomen staan weer graag in de zon. Kijk ook naar de afmeting van de tuin. Tegenwoordig zijn er veel fruitsoorten als laagstamboom, leiboom of klimplant te koop. Hiermee kunt u ook van een kleine tuin een ware fruittuin maken. Laat u gerust adviseren

 

Bio-logisch toch?
biologische teelt

Wij raden altijd aan om biologische fruit- en moestuin planten te kopen. Wist u dat bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden voor niet-biologische gewassen vaak nog voor een periode in de plant en bodem aanwezig blijven? Dit kan schadelijk zijn voor vogels en insecten.

 

Goede zorg

snoeien

Kiest u voor fruitbomen, dan doet u er goed aan deze regelmatig te (laten) snoeien. Op deze manier krijgen ze voldoende zonlicht en zorgt u ervoor dat de boom zijn energie in de vruchten steekt. Snoeit u niet of nauwelijks, dan zal de focus liggen op de groei van de takken.
Hoe u het beste kunt snoeien leest u in ons blog ‘snoeiangst’

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B