Wesseling Tuinen
Schrijf een review

6x Goed voorbereid de Lente in

Het is Lente!

Tijd om de tuin onder handen te nemen.
Met deze 6 tips heeft u binnen no-time een stralende tuin:

1. Een kleurrijke zomer start in het vroege voorjaar

Een kleurige en geurige tuin die lang bloeit en waar menig vlinder, bij en vogel van droomt. Wij zeggen: zaaien maar! Er zijn verschillende zadenmengsels te koop. Maar u kunt natuurlijk ook zelf een mooi mengsel samenstellen op basis van kleur en bloeitijd. Zo heeft u zelf de prachtige zomer en zelfs nazomer in de hand.

 

2. Kennis is macht

Wist u dat de structuur en samenstelling van de bodem steeds verandert? Het kan zelfs zo zijn dat de bodemsamenstelling in uw tuin heel anders is dan in de tuin van uw naaste buren. Een gezonde tuin begint met kennis over de bodemgesteldheid. Aan de hand daarvan kunt u passende voedingsstoffen aan de tuin toevoegen. Laat daarom regelmatig (om de 2 jaar) een bodemonderzoek uitvoeren. Vraag hier uw bodemonderzoek aan.

 

3. Een gazon om te zoenen

Uw gazon kan in het voorjaar wel een flinke oppepper gebruiken. En de laatste jaren, met de warme winters, nog meer dan anders. Want warme winters zorgen ervoor dat er het gehele jaar voedingsstoffen aan de bodem worden onttrokken, waardoor er gemakkelijk een gebrek ontstaat. Door een te laag gehalte aan organisch materiaal, veranderd bovendien de bodemstructuur en dat zorgt weer voor diverse gazonziektes. Ook hierom raden wij een bodemonderzoek aan, zodat u weet wat de status is van uw gazon en u tijdig kunt ingrijpen. Let ook op de PH waarde van uw gazon. U kunt dit eenvoudig zelf testen met een zelftest van ECOstyle. De ideale PH-waarde voor het gazon is 6.

Wanneer u wilt beginnen met het onderhoud van uw gazon, zorg er dan eerst voor dat de groei er weer lekker inkomt. Dat doet u door het gazon eerst te bemesten met Myco Gazon van ECOstyle. Hierin is de Mycorrhiza bacterie toegevoegd. Ga niet direct bij de eerste zonnestralen aan de gang. Er kunnen al prachtige dagen zijn, maar de nachten zijn vaak nog ijskoud. Wanneer u dan al gaat mesten doet u enkel de vogels een plezier. Wacht dus tot de bodemtemperatuur minimaal 5 graden is.

Zodra het iets warmer begint de worden en ook de bodemtemperatuur rond de 12 graden ligt is het tijd om de verticuteerhark klaar te zetten.
Met de verticuteerhark schraapt u als het ware alles uit het gazon dat geen gras is, zoals mos en onkruid. Voordat u begint, kunt u het beste eerst de zogenoemde wortelonkruiden zoals distels en weegbree met de hand uitsteken. Door te verticuteren krijgen de grassprieten weer de ruimte en letterlijk lucht. Want al het andere dat in uw gazon groeit verstikt het gras. Het zal u opvallen dat alles dat geen gras is behoorlijk ruimte heeft ingenomen op het gazon. Om te voorkomen dat er weer van alles tussen groeit dat niet op gras lijkt, zaait u het gazon nog eens goed door met graszaad, zodat er op de ruimtes die u heeft gecreëerd ook gras groeit. U hoeft dan niet nogmaals te mesten. Wacht daar minimaal 5 weken mee. Tegen die tijd is ook de volgende grote onderhoudsbeurt van uw gazon weer aan bod.

Ondertussen groeit het gras natuurlijk gewoon door en dat wilt u het liefste maaien. Om te voorkomen dat het graszaad wordt opgezogen door de motormaaier, adviseren wij de volgende 2 maaibeurten de kooimaaier weer bij de hand te nemen.  Zijn er plekken waar geen graszaad ontkiemt? Zaai deze direct na de maaibeurt nog een keer met de hand door, zodat u een mooi egaal eindresultaat krijgt.

Een laatste tip tot slot: Maai liever wat vaker, waarbij u het gras iets langer laat, (ongeveer 3,5 centimeter) dan dat u eens in de zoveel tijd heel kort maait. Klinkt dit als veel werk en wilt u toch graag een mooi gazon? U kunt ons ook inschakelen voor enkel het gazononderhoud. U kunt bijvoorbeeld zelf maaien en ons enkele keren per jaar langs laten komen voor het extra werk, zodat uw gazon precies krijgt wat hij nodig heeft om er goed uit te kunnen zien.

 

4. Vermenigvuldig

Zou het niet fantastisch zijn dat er nog meer is van die ene prachtige plant in uw tuin? Dat kunt u eenvoudig zelf regelen door te vermeerderen. Uitgraven, door midden delen en weer terugzetten. Zo simpel is het. Maar we kunnen ons voorstellen dat u er vragen over heeft. Bijvoorbeeld of het met uw favoriete plant ook kan. Schroom niet om contact met ons op te nemen. Wij beantwoorden graag uw vragen. Wij heten niet voor niets kennishovenier.

 

5. Boenen maar

In het voorjaar willen we in huis vaak weer alles lekker fris en schoon, maar ook buitenshuis is veel te vinden dat een opfrisbeurt kan gebruiken. Wat dacht u van de huisjes van de vogels? (Alleen water gebruiken, geen sop) Het tuinmeubilair dat buiten heeft gestaan en onder het zand zit, de ramen die ook aan de buitenzijde weer gelapt moeten worden en het terras dat gedurende de wintermaanden groene aanslag heeft gekregen. Als u toch bezig bent met het terras… Er zijn al een aantal mooie dagen geweest en het onkruid, of liever gezegd dat leuke plantje dat op een ongewenste plek groeit, schiet de grond uit. De hoogste tijd dus om het terras echt goed schoon te maken. Wist u overigens dat wij een speciale heetwatermachine hebben waarmee we snel, eenvoudig en milieuvriendelijk onkruid op verharding verwijderen? Mocht u tegen het klusje opzien, dan kunt u ons altijd vragen voor de job. Doet u het toch liever zelf? Gebruikt u dan alstublieft geen schoonmaakazijn. Het is echt een fabeltje dat dit natuurvriendelijk is. Het zuur dat de grond intrekt tast al het bodemleven aan met alle gevolgen van dien. En wist u dat de hoge drukspuit alleen maar zorgt voor extra werk? Er wordt veel beschadigd, waardoor er eerder en ook meer aanslag op het terras verschijnt.

Ook daar hebben wij een oplossing voor. U kunt ons inhuren met de borstelmachine. Deze is speciaal voor het schoonmaken van terrassen. Hiermee verwijderen wij op een zachte manier al het vuil en blijft uw terras langer mooi.

Wilt u toch graag zelf aan de slag? Dan is het nog steeds het beste om een mesje of een borsteltje te gebruiken en met de hand het klusje te klaren. Het is even werk, maar het resultaat is het allermooiste, blijft het langst netjes en is niet schadelijk voor het milieu. Tja… misschien dan toch maar een van onze machines.

 

6. Niet bang zijn

Denken we aan het voorjaar, dan denken we aan snoeien. Steeds is daar weer de vraag: Snoei ik niet teveel weg? Over het algemeen hoeft u niet bang te zijn en kunt u flink terugsnoeien. Snoei in elk geval dode takken weg en de oude stengels van de vaste planten. De clematis heeft takken die dor ogen, maar zijn dat vaak niet. Wanneer u een klein beetje van de bast wegschraapt ziet u snel genoeg of de tak eronder mooi frisgroen is en nog leeft.

Niet alles kan in het voorjaar worden gesnoeid. Stelregel is eigenlijk dat bomen en heesters die afgelopen herfst al knoppen hebben gevormd, laten we met rust. Snoeit u en merkt u dat er veel vocht uit de wond komt? We noemen dit bloeden. Stop direct met snoeien, want de plant kan doodbloeden. Wacht met snoeien tot na de langste dag.

Twijfelt u of uw heester of boom in het voorjaar gesnoeid kan worden? Vraag het ons gerust.

 

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B