Wesseling Tuinen
Schrijf een review

CHECKLIST! 9X grote voorjaarsschoonmaak in de tuin

 1. Terras
  De eerste zonnestralen doen alweer hun best om de aarde op te warmen. Nog even en we kunnen weer buiten zitten.

  Is uw terras al schoon? En is de tuinset weer klaar voor gebruik?


  TIP:

  Vermijd het om met algenverwijderaar of schoonmaakazijn te werken. Het afvalwater dat tussen de tegels komt verstoort het bodemleven, dat we zoveel mogelijk in stand moeten houden voor een gezonde biodiversiteit. U kunt het beste kiezen voor warm water en een zachte borstel en eventueel deze tip uit grootmoeders tijd. Kook aardappels en gebruik het kookwater als schoonmaakmiddel.


 2. Gazon
  De geur van pas gemaaid gras. Sommigen onder ons beweren dat er geen lekkerdere geur is dan dat. Binnenkort kunt u deze geur zelf weer opsnuiven, want het is ook weer tijd om het gras te maaien. Wanneer u klaar bent, hoeft u niet al het gras weg te halen.
  TIP: Vogels zijn nu op zoek naar goed nestmateriaal. De langere grasstengels voldoen uitstekend aan hun eisen. 3. Vogelvoer
  Het wordt nu ook tijd om het vogelvoer dat is blijven liggen te verwijderen. Nu het weer warmer wordt, komen de insecten weer tevoorschijn. Daar hebben de vogels voldoende aan. Het voer blijft daardoor liggen en trekt ongedierte aan of gaat schimmelen en stinken.


 4. Snoeien
  Veel bomen en heesters moet u nu vooral hun gang laten gaan. Voor anderen is het nu snoeitijd. Wacht wel even tot de laatste vorst is geweest. Doorgaans kunnen we zeggen dat alles dat in het najaar nog bloeit, nu kan worden gesnoeid. Zoals de vlinder- of rozenstruik.

  TIP: Twijfelt u? Vraag het ons. Wij denken graag met u mee.
  En ook hier geldt, takjes en blaadjes zijn heel goed nestmateriaal. U hoeft dus niet alles op te ruimen.

 5. Bemesten
  Alles krijgt nu weer een groeispurt en daarbij is extra hulp meer dan welkom. Het gazon, de border, de heg… kom maar door met die mest.

  TIP:  Elke tuin is anders. Er staat andere beplanting, de zuurgraad van de bodem is anders, het bodemleven is anders. De samenstelling kan zelfs in eigen tuin verschillen de ene of de andere keer. Laat daarom elke 2 jaar een bodemonderzoek doen, dan krijgt u van ons een voedings- en bemestingsplan voor de tuin op maat.

 6. Opgeruimd staat netjes
  Heeft u oude bloemen laten staan, omdat de wintertuin er anders zo kaal uitzag? Het wordt tijd om alle oude bloemen nu op te ruimen en ruimte te maken voor nieuw fris groen.

  TIP:  Is er ruimte voor nog meer bloemen in de tuin? Vanaf maart/april kunt u veel zomerse soorten al gaan zaaien. Ook de bollen en knollen van zomerbloeiers, zoals Gladiolen en Dhalia’s, kunt u nu in de grond stoppen. 7. Vissen
  Is de watertemperatuur boven de 12 °C, dan komen de vissen weer uit hun winterslaap en wordt het tijd om ze weer bij te voeren.

  TIP: Bouw het voeren van de vissen weer rustig op.

 8. Vijver
  Nu we het toch over de vissen hebben, de vijver zelf verdient ook een onderhoudsbeurt. De hardheid van het water controleren, zuurstofplanten snoeien, oude bladeren verwijderen, het filter controleren.

  TIP: Het onderhouden van een vijver kan erg complex zijn. Wij raden daarom altijd aan om u te laten adviseren door uw hovenier. 9. Bloemetjes buiten zetten
  De terraspotten kunnen weer naar buiten of worden ontdaan van de noppenfolie. Natuurlijk vult u ze ook gelijk met een paar vrolijke bloeiers. Kies voor bloemen die zelfs in de zomer nog lang bloeien, zoals de anjer of de hortensia. Deze bloemen zijn nu al verkrijgbaar en fleuren het terras op. U doet er de insecten echter geen plezier mee, want er zijn geen meeldraden in deze bloemen aanwezig. Wilt u goed doen voor vlinders en bijen? Kies dan voor de fijnstraal. Het zachtroze madeliefje dat nog tot ver in de zomer bloeit. U kunt ook nog heel even wachten, dan zijn de petunia surfinia en de scaevola weer verkrijgbaar voor een terras vol kleur.

  TIP: De Coronamaatregelen maken het winkelen er niet makkelijker op. U kunt uw beplanting ook bij ons bestellen. Wij komen uw bestelling brengen, geven tuinadvies en verzorgen desgewenst ook direct uw tuin.
Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B