Wesseling Tuinen
Schrijf een review

Een bloeiende herfsttuin

Het laatste decennia wordt de tuin gezien als een verlengde van de woonkamer.
tuinhaarden, hottubs, overkappingen en zelfs hele tuinkamers zijn in opmars.
Dat betekent dat we de seizoenen als het ware verlengen en ook tijdens de koudere maanden in de tuin te vinden zijn. Dan wilt u natuurlijk niet tegen enkel de restanten aankijken van wat nog niet zo lang geleden een kleurrijke zomer was.

Gelukkig hoeft dat niet. Ook in de herfst kunt u genieten van een kleurrijke tuin.
Kies om te beginnen voor beplanting die heel lang bloeit of planten met een aantrekkelijk wintersilouet.

De verbena is daar een mooi voorbeeld van. Deze veelzijdige plant begint in juni al met bloeien en gaat daar tot oktober mee door!
Leuk weetje over de Verbena: Deze plant is erg onderhoudsvriendelijk, zaait zich goed uit en kan goed tegen droge en hete periodes. Van vorst is deze plant minder gecharmeerd.
Er zijn vele soorten. De meest bekende is de Verbena bonariensis, ook wel stijf ijzerhard genoemd. Deze kan wel tot 150 cm. hoog worden en is door de vlinderstichting in de top 10 geplaatst als beste plant voor vlinders.
De Verbena rigida blijft wat kleiner van stuk (max. 80 cm.) maar heeft een langere bloeitijd. Deze kan wel tot november bloeien!Een andere eyecatcher is de herfstanemoon.
U kunt kiezen uit verschillende tinten roze en wit. Het zijn zeer rijke bloeiers die de tuin tot in de late herfst weten op te fleuren. Hoewel ze in de herfst prachtig bloeien, houden ze niet van te natte grond. Zorg er daarom voor dat de grond goed waterdoorlatend is.

  

Bij sedum denken we aan kleine lage vetplantjes die de bodem bedekken. Maar deze prachtige variant, ook bekend onder de naam hemelsleutel, wordt gemiddeld 50 cm. hoog en is een echte herfstbloeier. Dat niet alleen. Met Hemelsleutel in de tuin helpt u bijen die later in het jaar minder voedsel kunnen vinden. Daarnaast helpt de plant bij het genezen van wondjes. Wanneer u een blaadje van de plant plukt en deze doormidden breekt, ontstaat er een vliesje. Dit vliesje kan dienen als pleister.Een ander feestmaal voor bijen in het late najaar zijn de lila bloemetjes van de  bergsteentijm. Hij begint al met bloeien in juli en doet dat in oktober nog steeds. Bergsteentijm is goed winterhard en ruikt heerlijk muntachtig.Minder bekend is loodkruid.
Wat wij leuk vinden aan deze plant is dat hij vanaf eind september – begin oktober prachtig rood blad krijgt, terwijl hij dan nog volop bloeit met opvallende heldere blauwe bloemetjes. Het resulteert in een bijzondere kleurencombinatie.Wilt u zo lang mogelijk van bloeiende planten genieten, dan mag heide zeker niet ontbreken.
De bekende dopheide bloeit van augustus tot september. Maar er zijn ook echte wintersoorten die van oktober tot maart bloeien! Zoals de Erica darleyensis

 

Meer inspiratie?
Vraag naar de mogelijkheden voor een beplantingsplan.

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B