Wesseling Tuinen
Schrijf een review

Onze favoriete lekker-lang-houdbaar recepten

Wanneer er veel te oogsten is uit eigen tuin, dan zijn er verschillende manieren om al dat lekkers lang houdbaar te houden. We hebben van Chantal, Richard en Esther hun favoriete lekker-lang-houdbaar recepten ontvangen en delen deze hier graag met u.

 

Snelle Muffins van Chantal
bramen muffins

Niet iedereen heeft fruit uit eigen tuin, maar de meeste mensen kunnen wel naar het bos om bramen te plukken. En wat is er nu leuker dan na een heerlijke wandeling in het bos en samen bramen te hebben geplukt, de bramen te verwerken in muffins.

Tip: Plukt u bramen in de natuur? Pluk dan bramen die iets hoger aan de struik hangen. Wilde dieren als vossen en ook honden plassen nog weleens tegen de bramenstruiken en voor dit recept kunt u de bramen beter niet wassen.

Benodigdheden
Bakvormpjes
150 gr bramen
300 gr tarwebloem
75 gr suiker
1 tl backin bakpoeder
1 tl citroenrasp
60 ml rum
1 scharrelei medium
50 gr crème fraîche
250 ml halfvolle melk
1 el roomboter
1 snufje zout

Zo maakt u het
Verwarm de over voor op 180 graden
Doe ondertussen de bloem, de suiker, het bakpoeder, de citroenschil, het rum- of vanillearoma en het zout in een kom en meng dit door elkaar.
Klop het ei lossamen met de crème fraîche en de melk.
Voeg het eimengsel toe aan het bloemmengsel en klop het tot een gladde deeg.
Vet de bakvormpjes in en vul deze tot de helft met het deze voor tweederde met het deeg. Verdeel de bramen erover en zet de muffins 20 minuten in de oven. Ze zijn klaar als ze aan de bovenkant lichtbruin zijn. Even laten afkoelen en smullen maar. Muffins die over zijn kunnen 3 tot 4 maanden in de vriezer worden bewaard.

Handige kruidenmelange van Richard
kruidenmelange

Kruiden kunnen de hele zomer prima in de tuin of in een pot op het balkon groeien. Maar zelf vind ik het veel handiger mijn kruiden binnen handbereik te hebben wanneer ik sta te koken. Daarom maak ik zelf kruidenmengsels die ik in een glazen potje in de keuken opberg. Bovendien kan ik op deze manier het hele jaar door genieten van kruiden uit eigen tuin.

Benodigdheden voor een 1 kruidenpotje:
1 Glazen kruidenpotje
Diverse kruiden naar keuze (tijm, oregano en rozemarijn zijn bijvoorbeeld goed te combineren)
50 gr zout (optioneel)
Bakplaat
Theedoek

Zo maakt u het:
Verzamel de bladeren van de kruiden naar keuze.
Mix deze in een hakmolentje of met een scherp mes zo fijn mogelijk
Spreid het fijngehakte mengsel uit over een bakplaat en dek deze vervolgens af met een theedoek.
Plaats de bakplaat op een warme plaats waar voldoende luchtcirculatie is. Op deze manier drogen de kruiden op natuurlijke wijze.
Wanneer u zout aan het mengsel heeft toegevoegd, zijn de kruiden na ongeveer 1 week op gedroogd. Kiest u voor een kruidenmix zonder zout, dan duurt de droogtijd ongeveer 2 weken. Bewaar de kruiden tot slot op een droge donkere plaats, dan blijven ze nog lang houdbaar.

 

Luxe ijsjes van Esther
ijs

Kent u dat? Een feestje of een zakelijke bijeenkomst waar u bij aankomst wordt ontvangen met een glaasje bubbels. Die glaasjes zijn natuurlijk pas echt af met rood fruit erin.
Ik bedacht een keer om op ludieke wijze hetzelfde te doen toen we vrienden hadden uitgenodigd op een warme zondagmiddag. Maar in plaats van een glaasje, gebruikte ik een ijslollie. Het bleek een enorm succes. Daarom deel ik dit recept graag.

Benodigdheden voor 6 ijsjes
6 IJslollies
6 Kleine handjes bramen, aardbeien en/of bessen uit eigen tuin
Cider
Een mousserende wijn naar keuze (voor de zoetere non-alcoholische variant, kunt u ook limonade gebruiken)

Zo maakt u het
Vul de ijsvormjes tot de helft met cider
Doe in elke ijsvorm een handje rood fruit
Vul de ijsvorm daarna op met de bmousserende wijn of limonade
Invriezen en klaar!     

 



 

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B