Wesseling Tuinen
Schrijf een review

Tuinieren in de herfst

Regenlaarzen aan, want er is genoeg te doen in de tuin.

We hebben de belangrijkste klusjes voor u op een rij gezet.

 

Onderhoud het gazon

Het gazon heeft de afgelopen zomer aardig wat te verduren gehad. Kinderen die in het gras spelen, tuinfeestjes en niet te vergeten de droogte. Gelukkig is gras een oersterk plantje. Dat neemt niet weg dat het gazon wel een beetje hulp kan gebruiken.
Zo helpt u in 5 stappen uw gazon de winter door:

stap 1 onkruid verwijderen

Inmiddels heeft het alweer geregend. Goed voor het gras zeggen we dan. Maar nadat het gazon een zware zomer heeft gehad en is verzwakt, ziet onkruid zijn kans schoon na de eerste buien.
Verwijder daarom eerst al het onkruid en mossen uit het gazon.


stap 2 zaaien

Grote kans dat er door droogte en het verwijderen van onkruid kale plekken in het gazon zijn ontstaan.

Zaai het gazon daarom nog eens goed door.

 

stap 3 beluchten

Met een prikrol of simpel een vork prikt u gaatjes in de grond. Hiermee bevorderd u de verticale drainage, waardoor regenwater sneller wegzakt en het graszaad kans krijgt te ontkiemen.
Bovendien geeft u het gazon hiermee letterlijk weer een beetje lucht. Er komt namelijk zuurstof in de toplaag, zodat organisch materiaal beter kan worden omgezet in bruikbare voedingsstoffen.

stap 4 bemesten

Nu organisch materiaal beter kan worden omgezet kan er worden bemest.
Let er wel op dat u organische meststoffen gebruikt. Kunstmest tast de PH waarde van de bodem teveel aan. (lees ook: help mijn tuin doet het niet over de gevolgen van kunstmest)

Kies ook voor speciale najaarsbemesting. Hierin zit een andere samenstelling omdat het gazon nu andere behoeften heeft. In najaarsbemesting is bijvoorbeeld meer Kalium toegevoegd dat een positieve invloed heeft op de celstructuur van het gras. Zonder het al te moeilijk te maken. Het versterkt het gras aanzienlijk.
Wilt u er zeker van zijn dat u de juiste mest gebruikt dat 100% organisch is? Kies dan voor ECOstyle Nutri-Najaar

Bemesten kan het beste vóór de eerste nachtvorst, maar ook niet te vroeg wanneer de bodem nog de warmte van de zomer bevat. Doorgaans is dit eind oktober.

 

stap 5 een extra boost

Wilt u het helemaal goed doen dan mag deze stap niet ontbreken.
De kale plekken zijn al ingezaaid met graszaad, maar kunnen nog een extra boost gebruiken voor het komende seizoen. Er zijn tenslotte weinig warme zonnestralen die het werk doen.
Gelukkig is er ook nog Terra-Actif die u als laatste over de kale plekken in het gazon strooit. Terra-Actif is een hoogwaardige bodemverbeteraar met micro-organismen. Dit zijn zogeheten hulptroepen die ingezet kunnen worden om de kale plekken te herstellen.

Wanneer u de 5 stappen heeft doorlopen, dan is het alleen nog van belang dat gevallen blad met regelmaat van het gazon wordt verwijderd. Een dik pak bladeren werkt verstikkend, omdat het alle zuurstof wegneemt. Bovendien krijgt gras geen kans om te drogen, waardoor het zal gaan rotten.

Er wordt ons veel gevraagd wanneer er wordt gestopt met maaien.
Wij raden aan de laatste maaibeurt te geven wanneer de temperaturen regelmatig beneden de 5 graden uitkomen. U mag voor de laatste maaibeurt het gras op een hoogte van 4 á 5 cm. houden.

Tot slot raden wij aan om in de tweede helft van september de beregeningsinstallatie uit te zetten. Er valt dit seizoen voldoende regen. Wanneer er daarnaast beregent wordt, krijgt het gras teveel water. Hierdoor neemt de kans op schimmelvorming toe tijdens de koude wintermaanden.

 

Dit doet u met bladafval

Veel tuinbezitters verwijderen verwoed al het bladafval. U heeft zojuist gelezen dat het gazon inderdaad beter bladvrij kan blijven. Maar wie slim tuiniert is ook dolblij met de gevallen bladeren. In de border bieden ze beschutting aan de beplanting tegen de vorst, onderdak aan dieren, zoals egels en een schatrijke voedingsbron voor de bodem.

Maak daarom een egale laag van blad onder heesters en bomen. Het teveel aan blad kunt u op een aparte plek in de tuin verzamelen om te laten composteren.

(lees ook 6 geheimen voor een tuin vol leven)

 

Tijd om te zaaien

Wat is een winter zonder Hollandse kost?
Tijd voor een winterse moestuin. Natuurlijk denken we direct aan boerenkool, maar ook broccoli, winterpenen en koolraap zijn heerlijke groenten die NU de grond in kunnen. En wist u dat sla ook gewoon het hele jaar door kan groeien? Wilt u in het voorjaar verse knoflook? Plant die dan ook gelijk mee.
Wilt u nog meer lekkers uit eigen tuin? Verschillende fruitsoorten kunnen nu eveneens worden gekweekt of worden aangeplant. Denk aan kersen, braambessen of pruimen. Dat wordt smullen komende zomer!

 

Denk vooruit

Wenst u een kleurrijk voorjaar, dan kunt u het beste nu de handen uit de mouwen steken, want nu is het tijd om bloembollen te planten.
Wilt u de beste tips? Lees hier 7x bloembollenbollen planten

Voor wie een kleurrijke zomer wil is er nu ook werk aan de winkel. Dit is de beste tijd om bloemenmengsels te zaaien.
Er zijn verschillende bloemenmengsels te koop, afhankelijk van wat u mooi vindt en welk doel het heeft. Om bijen te lokken gebruikt u doorgaans andere mengsels dan wanneer u vlinders of vogels wilt lokken. Daarnaast kunt u kiezen voor een- of meerjarige zadenmengsels.

 

Bescherm de vijver

Heeft u een vijver? Dan is er nu werk aan de winkel.
Gevallen blad zal in de vijver naar de bodem zinken en daar een dikke modderlaag vormen.
Het afbreken van het blad kost zuurstof. Hierdoor zal er minder zuurstof in de vijver aanwezig zijn. De sliblaag die ontstaat is daarentegen erg voedselrijk en zal bijdragen aan de vorming van (draad)algen. Kortom, houd de vijver bladvrij. Span bijvoorbeeld een net over de vijver, zodat de bladeren eenvoudig worden opgevangen.
Voordat u dat doet, kunnen de waterplanten, zoals lelies worden gesnoeid en van oud blad worden ontdaan.

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B