Wesseling Tuinen
Schrijf een review

Vijf bijzondere gerechten uit eigen tuin

1. Zonnebloempittenpesto

Zonnebloemen zijn prachtige eyecatchers in de late zomer en de vroege herfst. Eenmaal uitgebloeid kunnen de vogels in de tuin de zonnebloempitten oogsten. Of, u gebruikt deze gezonde snack voor uzelf. Zonnebloempitten zijn heel veelzijdig. Wij hebben voor u een pesto uitgezocht dit veelzijdig toepasbaar is.
zonnebloempittenpesto

INGREDIENTEN

75 g zonnebloempitten (ongezouten, eventueel kort geroosterd)
1 teentje knoflook
30 g verse basilicum of peterselie
2 el geraspte Parmezaanse kaas (of edelgistvlokken voor vegan versie)
4 el olijfolie (extra vierge)
Sap van ½ citroen
Zout en peper naar smaak
Eventueel: een klein scheutje water om de pesto smeuïger te maken

BEREIDING

Maal de zonnebloempitten in een keukenmachine of blender. Voeg knoflook, kruiden, citroensap, kaas en olie toe. Mix tot een grove pesto. Voeg een scheutje water toe als hij te dik is.

 

2. Geroosterde Pompoen met Salie, Honing en Geroosterde Hazelnoten

Wie denkt aan de herfst denkt natuurlijk aan pompoenen. Ze decoreren uw tuin, hebben een belangrijke rol op het halloweenfeestje en zijn toepasbaar in vele gerechten. Zoals dit bijgerecht, dat u zelf tot een hoofdgerecht kunt omtoveren door er bijvoorbeeld linzen en kip of geitenkaas aan toe te voegen.
Zowel de pompoen als de hazelnoten haalt u wellicht wel uit eigen tuin.

popmpoen

INGREDIENTEN

1 kleine pompoen (bijv. Hokkaido of flespompoen)
2 el olijfolie
1 el honing (of ahornsiroop voor vegan versie)
1 handvol verse salieblaadjes
1 handje hazelnoten (of walnoten), grof gehakt
Zout en versgemalen peper
Optioneel: 1 tl balsamicoazijn of citroensap voor wat zuur

BEREIDING

Oven voorverwarmen op 200 °C (boven- en onderwarmte) of 180 °C hetelucht.
Pompoen wassen (schil kan blijven bij Hokkaido), halveren, pitten verwijderen en in partjes of blokjes snijden van ongeveer 2 cm dik.
Pompoen kruiden
Leg de pompoenstukjes op een bakplaat met bakpapier. Besprenkel met olijfolie, honing, zout en peper. Scheur de salieblaadjes grof en verdeel erover.
Roosteren
Rooster de pompoen in het midden van de oven in 25–30 minuten gaar en goudbruin. Halverwege even omscheppen.
Hazelnoten roosteren
Terwijl de pompoen in de oven zit, rooster je de hazelnoten in een droge koekenpan op middelhoog vuur. Laat ze iets afkoelen en hak grof.
Afmaken
Haal de pompoen uit de oven. Bestrooi met de geroosterde hazelnoten en eventueel een paar druppels balsamicoazijn of citroensap voor frisheid.

3. Ovengebakken Appels met Notenvulling

Het is een heel goed jaar geweest voor appel- en perenbomen. Genoeg om taarten van te bakken. Geen taartvorm in huis? Dan is dit een heerlijk en eenvoudig alternatief. Een klassiek en eenvoudig herfsttoetje, boordevol smaak en perfect voor appels uit eigen boomgaard. Warm uit de oven, heerlijk met yoghurt, slagroom of gewoon zo.

gevude appel

INGREDIENTEN

4 stevige appels (bijv. Goudreinetten, Elstar of Jonagold)
4 el gehakte noten (walnoten, hazelnoten of amandelen)
2 el rozijnen of krenteN
1 tl kaneel
2 el honing of ahornsiroop (meer naar smaak)
1 el boter of kokosolie (optioneel)
Snufje zout
Eventueel: een scheutje citroensap
Voor erbij: (plantaardige) slagroom, vanillevla, of dikke yoghurt

BEREIDEN

Verwarm de oven voor op 180 °C (boven- en onderwarmte).
Was de appels en verwijder voorzichtig het klokhuis met een appelboor of scherp mesje. Laat de onderkant van de appel intact zodat de vulling niet eruit valt.
Zet de appels in een ingevette ovenschaal of op een bakplaat met bakpapier.

Meng in een kom
Gehakte noten
Rozijnen
Kaneel
Honing of siroop
Klein snufje zout
(Eventueel een paar druppels citroensap voor frisheid)

Voeg de boter/kokosolie toe als je een rijkere vulling wilt. Meng goed.

Vul elke appel royaal met het mengsel. Druk het er stevig in.
Zet de schaal in de oven en bak de appels 20–25 minuten, of tot ze zacht zijn maar nog hun vorm houden. De schil kan wat openscheuren — dat is normaal.
Laat ze iets afkoelen voor het serveren.

 

4. Perenlikeur

Tijdens een gezellig etentje met vrienden of familie steelt u natuurlijk wel de blits als u een eigen gemaakt likeur bij het nagerecht serveert. Wat dacht u van deze eenvoudig te maken perenlikeur? Wel een beetje geduld hebben, want na 6 weken rijpen smaakt deze drank het allerlekkerst.

perenlikeur

INGREDIENTEN

3 rijpe, sappige peren (bijv. Doyenné du Comice of Conference)1 kaneelstokje
3 kruidnagels
1 stukje verse gember (± 2 cm, geschild en in plakjes) — optioneel
1 vanillestokje (in de lengte opengesneden)
250 g kristalsuiker (meer of minder naar smaak)
750 ml wodka, jenever of brandewijn
Optioneel: een stukje citroenschil (alleen het gele deel)

BEREIDEN

Was en snijd de peren in stukjes (met of zonder schil, naar voorkeur). Verwijder het klokhuis.
Doe de stukjes peer in een grote, schone (gesteriliseerde) weckpot of fles van minimaal 1 liter.
Voeg toe aan de pot:
Suiker
Kaneelstokje
Kruidnagels
Gember (optioneel)
Vanillestokje
(Eventueel citroenschil)

Giet de wodka of brandewijn erbij zodat alles goed onderstaat.
Sluit de pot goed af en schud voorzichtig tot de suiker grotendeels is opgelost.
Zet de pot op een koele, donkere plek.
Laat de likeur minimaal 4 weken trekken, idealiter 6 weken.
Schud 1–2 keer per week lichtjes om de smaken goed te mengen.

Na de rijping:
Zeef de likeur door een fijne zeef of kaasdoek.
Giet in een schone fles met kurk of dop.
Etiketteer met naam + datum.

De likeur is nu klaar om te drinken — maar wordt nóg lekkerder als u hem nog een paar weken laat rusten.

 

Linzensoep met wortel prei en snijbiet

linzensoep

INGREDIENTEN

1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 wortels, in halve plakjeS
1 prei, in ringen
150 g snijbiet (of boerenkool/spinazie), grof gesneden
1 stengel bleekselderij (optioneel), fijngesneden
1 tl komijn (gemalen)
1 tl paprikapoeder (gerookt of mild)
1 laurierblad
200 g rode linzen (gespoeld)
1 liter groentebouillon
2 el olijfolie
Zout & versgemalen peper, naar smaak
Optioneel: een scheutje citroensap of balsamico voor extra frisheid

BEREIDEN

Verhit de olijfolie in een grote soeppan.
Fruit ui en knoflook op middelhoog vuur tot ze glazig zijn.
Voeg komijn, paprikapoeder en laurierblad toe. Bak kort mee tot het begint te geuren.
Voeg wortel, prei (en eventueel bleekselderij) toe en bak 5 minuten zachtjes mee.
Voeg de rode linzen toe en schenk de bouillon erbij. Breng aan de kook.

Laat de soep zachtjes pruttelen (zonder deksel) gedurende 20–25 minuten, tot de linzen zacht zijn en uit elkaar vallen. Roer af en toe.
Voeg in de laatste 5 minuten de snijbiet toe, zodat deze nog heldergroen blijft maar wel gaar wordt.
Verwijder het laurierblad. Proef en breng op smaak met zout, peper en eventueel een scheutje citroensap of balsamico voor wat frisheid.

 

Naar het overzicht
Route
Route
© 2025 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B