Wesseling Tuinen
Schrijf een review

Vogels (bij)voeren

Wanneer wel en wanneer niet?

Vogels zijn niet alleen leuk om te zien, ze zijn ook heel nuttig. Zo eten vogels een hoop schadelijke insecten weg. Dit doen ze ook in de winter, mits het warm genoeg blijft. De huidige winter is tot nu toe warm genoeg geweest voor voldoende eten. Het is dan ook niet noodzakelijk om vogels bij te voeren. 

Vogeltjes spotten
Indien u de vogels toch graag voert, het is tenslotte een genot om naar ze te kijken, vervang dan regelmatig de vetbollen. Met een zachte en natte winter zoals we die ook dit jaar hebben, gaan de bollen snel schimmelen. Dat is slecht voor de vogels. 

Zodra het echt koud gaat worden en/of er ligt sneeuw, dan is bijvoeren wenselijk. De vogels blijven dan in de tuin en komen de winter goed door. 

Pas op met pinda-netjes
Laat oude netjes nooit in de boom hangen. Deze netjes vormen een gevaar voor iedere vogel, want zij kunnen hier namelijk in verstrikt raken. 

Stop met voeren
We zien vaak dat men niet stopt met bijvoeren Dit is zeer gevaarlijk voor het nieuwe broedsel. Zodra de jongen het vet uit het voer binnenkrijgen raken ze hun hongergevoel kwijt en stoppen ze met eten. Hierdoor verzwakken de jongen en kunnen doodgaan. De jongen zijn alleen gebaat bij snelle eiwitten die in insecten en rupsen zitten. Stop daarom met voeren zodra het broedseizoen begint. Veel mensen denken dat dit pas in april of zelfs mei is. Maar de uiterste voerdatum is 15 maart!  Dat is tevens de datum dat er geen nesten meer mogen worden verstoord. We snoeien dan geen bomen meer machinaal, laat staan dat we ze dan nog vellen.

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B