HET LIEFTS NATUURLIJK UIT EIGEN TUIN.
NODIG
- Schone glazen potjes. Bijvoorbeeld weckpotten, maar ook oude jam- , mayonaise- , of pestopotjes kunt u goed gebruiken. Zolang de deksel maar goed luchtdicht afsluit.
- Hoge pan met een dikke bodem (fruit kan gaan spetteren)
- Natte theedoek
- Fruit naar keuze
- Geleisuiker
- Een paar citroendruppels
- Extra Opties: (afhankelijk van de fruitsoort welke u kiest)
- Vanillesuiker
- Gember (lekker met pompoen, echt herfstjam!)
- Kaneel
- Basilicum (lekker met ananas)
- Citroen- of sinaasappelschilletjes
500 gram fruit is voldoende voor 2 potten jam
U gebruikt dezelfde hoeveelheid suiker als de hoeveel fruit die u gebruikt. In dit voorbeeld is dat dus 500 gram geleisuiker. Overige opties kunt u naar eigen smaak toevoegen
BEREIDEN
- Potjes steriliseren
Doe de potjes en de deksels in een pan met kokend water. Laten koken tot de jam klaar is.
- Jam maken
Maak het fruit goed schoon. Voor zacht fruit gebruikt u een natte theedoek ipv water, zodat smaak en structuur behouden blijft en de jam niet te waterig wordt.
Snijd het schoongemaakte fruit in kleine stukjes of pureer het in de keukenmachine.
Doe al het fruit tegelijk in een grote hoge pan, samen met het citroensap en de geleisuiker. Breng op matig hoog vuur al roerende aan de kook tot de jam gaat borrelen en koken.
Blijf roeren en draai na ongeveer vier minuten het vuur uit. Schep eventueel schuim eraf.
- Potten vullen
Haal de potten uit het kokende water, maak ze droog vanbinnen en vul ze met de jam. Zet de potten, nadat u ze goed heeft afgesloten ondersteboven neer. Omdat de jam nog heet is, verdwijnt de overtollige lucht. Laat een minuut of vijf zo staan en laat de jam rustig afkoelen.
- Jam bewaren
Indien u de potjes heeft gesteriliseerd, kunt u ze ongeopend 6 maanden in een donkere ruimte bewaren. Eenmaal geopend kunt u de jam nog 4 weken in de koelkast bewaren.
Naar het overzicht