Wesseling Tuinen
Schrijf een review

De 6 meest opvallende tuintrends van 2023

Er zijn verschillende tuintrends waar te nemen. Maar als we er goed naar kijken is er eigenlijk maar 1 echte tuintrend die al enkele jaren haar opmars maakt. De tuintrends anno nu zijn daar allemaal van afgeleid. Wij noemen het ‘Back to Nature.’
We merken dat aan alles. Er is steeds meer aandacht voor het gebruik van natuurlijke producten en materialen, er mag weer meer groen in de tuin en er wordt steeds meer rekening gehouden met biodiversiteit. Een trend die we alleen maar willen stimuleren en hopelijk nooit meer over gaat.


Dit zijn de 6 meest opvallende tuintrends die we daar uit voort zien komen:

 

1. Eetbare tuin
eetbare tuin

Moestuinieren is HOT! Vroeger moesten we in de schooltuin werken waar je op je eigen stukje grond, doorgaans met enige tegenzin, leerde zaaien en oogsten. Zelfs in de zomervakantie werd je geacht om je tuin netjes te onderhouden.
De schooltuinen zijn uit beeld, grond wordt steeds schaarser en massaproductie zorgt voor groentes en fruit die hun voedingswaarde al ten dele zijn verloren. Nog maar te zwijgen over de stijgende prijzen van groente en fruit. Een alternatief is moestuinieren. En wat blijkt: eigenlijk is het hartstikke leuk, werkt het ontspannend en zijn de groentes uit eigen tuin vaak nog veel lekkerder ook! Het is bovendien een hele leuke manier om met het hele gezin bezig te zijn.  Geen wonder dat zelfs de kleinste geveltuintjes en balkons worden omgetoverd tot moestuin.


2. Lekker wild
wilde tuin

Eindelijk laten we de strakke vormen met veel harde materialen en keurige beplanting los. Alles mag weer groeien en bloeien. De natuur in eigen tuin mag (met mate uiteraard) haar gang gaan. Dat betekent groen. Veel groen! Met tussendoor leuke paadjes, verschillende bloemen of een natuurlijke vijver. Hiermee wordt een paradijs gecreëerd voor kleine zoogdieren, vogels en insecten in de tuin.

 

3. Natuurlijk
natuurlijke tuin

Bij een tuin die zijn gang mag gaan horen geen strakke lijnen, grijze stenen en plastic stoelen. We zien daarom steeds meer vormen in de tuin, die een veel meer natuurlijke en zachte uitstraling creëren. Dat samen met natuurlijke materialen op het terras zoals riet en bamboe, maakt het geheel van een natuurlijk ogende tuin compleet.

 

4. kleuren
kleur in de tuin

Zoveel mensen zoveel wensen. Daarom zien we in kleurgebruik eigenlijk 2 varianten.
Er wordt ofwel gekozen voor zachte pasteltinten ofwel voor een uitbundige look met een variëteit aan kleur. Zowel op het terras als in de beplanting. Waar de voorkeur ook naar uitgaat, feit is dat kleur weer mag!


5. Aandacht
aandacht voor de tuin

Doordat wij dagelijks in de tuinen te vinden zijn, waar we onze opdrachtgevers spreken, is dit een trend die we zelf al enige tijd ervaren. Er komt meer aandacht voor de natuur. Niet alleen de tuin, maar ook de natuur in het algemeen. We merken dat aan het groeiend aantal vragen die we krijgen. Of wanneer we bijvoorbeeld samen met de afnemer plannen maken voor een nieuwe tuin, wordt er allang niet meer gelet op persoonlijke smaak en voorkeursstijlen. De natuur krijgt als het ware ook een stem in de tuinplannen. We mogen bijvoorbeeld vaker inheemse beplanting aanbrengen en we krijgen vaker aanvragen voor een bodemonderzoek.

 

6. Buitenleven

buitenkeuken

Buiten zijn is gezond. Dat wijzen onderzoeken uit, en ergens weten we dat diep van binnen zelf ook. We willen buiten zijn. Dus wordt de tuin een verlengde van de woonkamer en tegenwoordig nog steeds meer van de keuken. De eenvoudige barbecue die op een mooie zomeravond aangaat is passé. Het zijn heuse buitenkeukens, vaak op maat gemaakt, die het gehele jaar in gebruik worden genomen.

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B