Wesseling Tuinen
Schrijf een review

Glazenwassers en spekkebijters

Zo worden de larven van een langpootmug ook wel genoemd.

Een leuke bijnaam, maar het beestje zelf is een stuk minder aangenaam. Emelten (zo heten ze werkelijk) zijn dol op gazons. Daar eten zij de wortelkrans op. Gevolg: het gras verkleurt naar geel en zal uiteindelijk volledig afsterven. Ronde kale plekken in het gazon kunnen duiden op de aanwezigheid van emelten

7 magere jaren...
Rond deze tijd leggen de langpootmuggen hun eieren in het gras. Een volwassen langpootmug legt tussen de 400 en 1300 eitjes. Deze eitjes komen na een tiental dagen uit en groeien uit tot de emelten.

Een emelt maakt verschillende stadia door in de periode van half september tot juni van het daaropvolgende jaar. Inderdaad, ze overleven de winter. Dan gaan de emelten dieper de grond in waar ze zich beschermen tegen temperaturen tot wel -10°C. In juni komen de emelten weer naar boven. Sommigen verpoppen zich en veranderen in tien tot veertien dagen in een langpootmug. De meeste blijven echter nog jarenlang in het larvenstadium, waar ze al die tijde schade aan het gazon toebrengen. Tot wel 7 jaar!

Nu is het tijd voor ACTIE
Alleen in het eerste larvale stadium, vaak van september tot en met begin november, is bestrijding mogelijk. Daarna zijn de emelten te ver ontwikkeld en niet meer gevoelig voor droogte, aaltjes (meercellige diertjes die dol zijn op emelten) en gif.

Het is dus verstandig om bestrijding jaarlijks te laten plaatsvinden. En ja,… wanneer er reeds een plaag van emelten in uw tuin aanwezig is, kan het nog even duren voordat die uiteindelijk is verdwenen.

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B