Wesseling Tuinen
Schrijf een review

Heksenkruid

Tuinieren is vaak keuzes maken in accepteren of beheren! Zo ook bij “Groot Heksenkruid”.

Beste tuinliefhebbers, 

Bij deze willen wij u kennis laten maken met Heksenkruid. 
Groot heksenkruid of Circaea lutetiana is een kruid wat, volgens oude legendes, gebruikt werd door heksen voor verschillende doeleinden. Ook kunnen we dit aflezen aan de Latijnse naam Circaea, vernoemd naar de tovenares Cire uit de Griekse mythologie. 

Daarnaast is er ook nog het kleinere broertje “klein heksenkruid”, wat niet heel veel scheelt qua grootte. Heksenkruid is een vaste plant die ‘s winters bovengronds afsterft. De plant wordt ca. 20-70 cm. hoog en bloeit wit tot roze van juni tot september. De plant heeft 2 kelkbladen, 2 kroonbladen, 2 meeldraden  en 2 vruchtbladen. En ze vermeerderen zich vooral door de lange witte wortelstokken. Het verschil tussen groot- en klein heksenkruid is dat groot heksenkruid ook nog vruchten draagt. Deze zijn vergelijkbaar met de balletjes van kleefkruid. De planten gedijen het beste in vochtige bosgrond, half schaduw en voedselrijk.

Waarom deze kennismaking?

Heksenkruid is een mooi kruid, maar als deze zich thuis voelt gaat hij woekeren. Minimaal net zo erg als Zevenblad!! Ons advies is dan ook. Geniet ervan, als hij mag blijven. Maar laat hem niet woekeren, want dan ziet u hem later overal in de tuin en in de hele buurt. Indien u heksenkruid wel gaat verwijderen, raad ik het volgende aan: de planten volledig en diep wegtrekken en aangezien deze zich dus vermeerderd door zowel wortelstokken als door de kleefballetjes, het liefst via het huisvuil afvoeren om vermeerdering te voorkomen.

Geniet van dit mooie kruid, maar wees bewust van het gevolg. Accepteer of grijp op tijd in!

 

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B