Wesseling Tuinen
Schrijf een review

Hoe werd de roos hèt symbool voor de liefde

Bloemen zijn prachtig, ze zijn er in vele kleuren en evenzoveel geuren. Bloemen kunnen symbool staan voor iets en daarmee een diepere betekenis hebben. Maar zodra we het woord symbool koppelen aan het woord bloem dan is het de roos die het eerst in je opkomt.

De bekendste is natuurlijk de rode roos. Symbool voor liefde.

roos valentijn

Hoe is dat ontstaan? Dat vroegen wij ons ook af. Meestal weet Ad het antwoord op dit soort vragen, maar ook hij moest ons in het ongewisse laten. En dus zochten we het op. We doken de geschiedenisboeken in en kwamen uit in het oude Griekenland waar mythes zijn ontstaan en goden tot leven zijn gekomen. Zoals Chloris, godin van de bloemenwereld. In samenwerking met andere goden werd door haar de roos geschapen.

Wanneer Aphrodite, godin van de liefde en de hartstocht, zich aan een doorn van deze witte bloem prikt, kleurt hij rood van haar bloed. Ook wel de kleur van haar hart. Zo werd de rode roos het symbool voor liefde.

Er doet ook een ander verhaal de ronde over Adonis, de geliefde van Aphrodite. Na zijn dood zouden er rode rozen uit hem zijn ontsproten, waarna de rode roos het symbool werd voor eeuwige liefde.

adonis

Een ander verhaal gaat over de mooie Rodanthe die voortdurend achterna wordt gezeten door bewonderaars. Godin van de jacht, Diana, kan dat niet aanzien en tovert Rodanthe in een roos om, waarna haar bewonderaars aan de doornen worden gespietst. En dan is er nog de liefdesgod Cupido. Hij knoeide met nectar waardoor de roos ontstond en daarbij automatisch symbool voor liefde werd. En zo zijn er nog een aantal verhalen.

Geen wonder dat Ad ons het antwoord schuldig moest blijven, want er zijn veel verschillende mythes. Niet zo vreemd, want de bloem zelf is al miljoenen jaren oud. Er zijn fossielen gevonden van wilde rozen die maar liefst 35 miljoen jaar oud zijn.

fossiel bloem

Hoeveel mythes er ook zijn, één ding hebben ze met elkaar gemeen. Ze zijn al eeuwen oud en vormen de basis van het even zo oude gebruik van rode rozen als liefdessymbool.
Om die reden strooide Cleopatra rode rozenblaadjes op de vloer van haar paleis en strooide iets minder lang gelden verliefde mannen in Italië rozenblaadjes voor het huis van hun geliefde.

In het victoriaanse tijdperk (1837-1901) rustte er een groot taboe op het uitspreken van je gevoelens. Bloemen boden de uitkomst.

victoriaanse tijdperk

Met een rode roos werd de liefde verklaard. Een gebruik dat tot vandaag de dag in stand is gebleven.

Let wel op want ook de status waarin de roos verkeerd en het aantal rozen zijn van betekenis.
Met een roos nog in de knop wordt een pure liefde weergegeven of liefde is nog geheim. Een roos in bloei geeft een volwassen relatie weer. Zijn de doornen van de stelen verwijderd? Dan vertel je dat het liefde op het eerste gezicht is.

Eén rode roos betekent dat je van iemand houdt. Met twee rode rozen vraag je iemand ten huwelijk.
rode roos geven

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B