Natuurlijke vijanden, ook wel nuttige insecten genoemd, kunnen bij het bestrijden van verschillende plaaginsecten of de larven ervan worden ingezet. Deze biologische bestrijding zorgt ervoor dat er geen schade ontstaat in het gewas. Door de natuurlijke vijand goed in te zetten, bent u snel van uw tuinprobleem af, zonder natuur en milieu te belasten. Daarnaast is het onschadelijk voor kinderen, huisdieren, regenwormen, bijen en vogels.
Voorbeelden van natuurlijke bestrijders zijn de larven van lieveheersbeestjes en gaasvliegen. Deze kunnen worden ingezet tegen bladluizen. Engerlingen en larven van de taxuskever vreten aan de wortels van gras en beplanting. Emelten en taxuskevers vreten aan de bladeren (bovengronds) van gras en beplanting. Deze kunnen bestreden worden met aaltjes (nematoden). Dit zijn microscopisch kleine beestjes. Door die miljoenen aaltjes goed in te zetten worden schadelijke larven onder de grond snel opgeruimd. Ook onder andere naaktslakken worden bestreden met aaltjes.
Het is belangrijk om te weten met welke plaag je te maken hebt, omdat daar een specifieke natuurlijke bestrijder bij hoort. Dit is afhankelijk van de tijd van het jaar, nematoden bijvoorbeeld, kunnen pas gebruikt worden als de grond warm genoeg is, maar beter niet bij zonnig weer.
De meeste larven worden uitgezet op de aangetaste planten, nematoden daarentegen los je op in schoon, lauwwarm water en giet je eenvoudigweg over het gras of de grond. Ze dringen dan hun prooi binnen. Die prooi wordt als voedselbron en broedkamer gebruikt, waardoor de prooi binnen een paar dagen dood gaat. Binnen een korte tijd gaat de nieuwe generatie aaltjes op zoek naar nieuwe plaaginsecten. Dit vermenigvuldigingsproces blijft continue doorgaan, totdat de bodemtemperatuur te laag wordt en de natuurlijke vijand uiteindelijk ook sterft.
Naar het overzicht