Kevers en langpootmuggen. 2 Verschillende insectensoorten die 1 ding gemeen hebben. Ze zien het gazon als de perfecte plaats om hun eitjes in te leggen. De larven die daaruit ontstaan lusten uw gras rauw. We spreken hier over engerlingen (verzamelnaam voor een larven afkomstig van kevers, zoals de meikever, de junikever en de rozenkever.) en emelten. (de larven van een langpootmug.)
Hoe herkent u de plaag?
Engerlingen zijn crèmekleurige larven met een duidelijke bruin/oranje kop en 3 poten. Ze worden maximaal 4 cm lang en voeden zich voornamelijk met de wortels van het gras. Gevolg: Het gazon krijgt dorre plekken en/of laat los. De kevers leggen vanaf eind mei eitjes in het gras. 6 weken later zijn de larven uitgekomen. Dat betekent dat de eerste schade vaak te zien is de droge periode. De oorzaak van droge plekken in het gras wordt daardoor weleens verward met warm weer. Gelukkig is de oplossing hetzelfde. Houd het gazon voldoende vochtig.
Maar voor engerlingen is dat onvoldoende bestrijding. Wij gaan de larven te lijf met een natuurlijke vijand; aaltjes. Aaltjes zijn meercellige beestjes, nematoden genoemd. Ze zijn met 1 tot 2 millimeter met het blote oog niet eens waarneembaar. Er zijn diverse soorten en ze komen overal voor. Zowel in planten, als in water, dieren en zelfs mensen. De meeste soorten leven in de grond. Wij gebruiken de aaltjes van ECOstyle. Die zien de larven als gastheer. Dringen bij hen binnen om hen van binnenuit op te eten. Eenmaal voldaan gaan ze op zoek naar een volgende prooi.
De aaltjes doen hun werk zolang er larven in hun omgeving zijn. De aaltjes geven in geen geval overlast of schade aan de planten en de plaag wordt op een effectieve manier bestreden.
Emelten worden eveneens niet groter dan 4 cm. Ze zien er wormachtig uit met een leerachtige huid. 2 Weken nadat de eitjes zijn gelegd komen ze al uit, waarna ze voornamelijk ‘s avonds en ’s nachts actief zijn.
Emelten eten net zo graag aan de wortels van het gras, waardoor het gras afsterft. Emelten kunnen daarentegen wel goed tegen vocht en zullen ’s nachts bij vochtig weer ook boven de grond het gras verslinden. Daarbij komt dat langpootmuggen bij onvoldoende vorst het gehele jaar actief zijn. Doordat we al enkele jaren warme winters hebben gehad, zien we een stijging van het aantal emeltplagen. Dat is echter niet de enige reden.
Onderzoek heeft uitgewezen dat de populatie emelten een cyclus kent van ongeveer 7 jaar. In deze 7 jaar groeit het aantal emelten uit tot een gigantische plaag. De larven komen dicht op elkaar te leven en dat wordt hun ondergang. Na 7 jaar wordt een virus de ondergang van de gigantische populatie. De eerste jaren daarna zullen de insecten weinig schade veroorzaken. Kenners hebben voorspeld dat de grootste plaag waarschijnlijk in 2016 zal zijn.
Emelten bestrijden we op dezelfde wijze als engerlingen.
De voordelen van deze bestrijdingsmethode:
Naar het overzicht