Wesseling Tuinen
Schrijf een review

Verticaal tuinieren

Hip en Happening is het. De hoogte in tuinieren. Of u nu een balkon heeft van slechts 2 vierkante meter en uzelf in een groene oase wilt wanen, of niet teveel tuin ‘kwijt’ wilt zijn aan uw nieuwste hobby: moestuinieren. The only way is up!
In dit blog vertellen we de voor- en nadelen van het verticaal tuinieren. Waar u rekening mee moet houden en welke planten geschikt zijn.

De voor- en nadelen op een rij

Laten we beginnen met het goede nieuws. De Voordelen. De eerste hadden we al benoemd. Door verticaal te tuinieren, kan er zelfs van een hele kleine ruimte een veelzijdige tuin worden gecreëerd. Dat is niet het enige voordeel.

Oogstrelend
Groene muren voegen visuele aantrekkingskracht toe aan binnen- en buitenruimtes. Ze kunnen worden ontworpen om architectonische kenmerken te accentueren of om een saaie muur om te toveren tot een levendig groen landschap.

Frisse lucht
Kenmerkend aan de stad of drukke woongebieden is dat er meer luchtverontreiniging is, terwijl de tuinen doorgaans van een beperkte afmeting zijn. Door verticaal te tuinieren kan er meer groen worden aangeplant, waarmee zuurstof wordt geproduceerd en koolstofdioxide wordt geabsorbeerd. U creëert daarmee een eigen stukje natuur met frisse(re) lucht.

Weg met geluidsoverlast
Wist u dat planten geluidsgolven kunnen absorberen? Wie in de tuin wil genieten van Rust doet er goed aan de hoogte in te tuinieren, om op die manier een natuurlijke geluidswal te maken.

Lagere energiekosten
Planten tegen de muur van uw huis vormen een perfecte isolatie, waardoor de warmte in de winter langer behouden blijft en in de zomer het huis langer koel blijft.

Blije bijen en vrolijke vogels
Op slechts een klein aantal m2 kunt u al een grote diversiteit aan planten kwijt. Hiermee creëert u een diverse habitat waar meerdere dieren zich in thuis voelen.

Uiteraard zijn er behalve voordelen ook een aantal nadelen te noemen over verticaal tuinieren:

Meer tijd
Wanneer u slechts een lange muur of schutting laat begroeien met een klimplant, zult u over het algemeen niet veel tuinonderhoud hoeven te verrichten. Maar wie het verticaal tuinieren serieuzer neemt en op verschillende hoogtes een diversiteit aan beplanting heeft groeien, zal rekening moeten houden met meer tijd om te tuinieren. Er is dan meer onderhoud nodig dan in een reguliere tuin.

Duurder dan een gewone tuin
Aan een volgroeide verticale tuin, gaat heel wat vooraf. Er is een gedegen irrigatiesysteem nodig. Om de planten langer vochtig te houden verlangt het een goede substraat en wanneer u in de hoogte tuiniert moet u zorgen voor voldoende versteviging. Is er eenmaal een verticale tuin dan kunnen ook de doorlopende kosten hoger zijn dan in een reguliere tuin. Bij het ontbreken van een natuurlijke voedingsbodem is er meer water en meststof nodig. Bovendien vraagt ook de ondersteuning van de beplanting om regelmatig onderhoud of zelfs reparaties.

De keuze is niet reuze
Planten wortelen zich graag en velen doen dat het liefst uitbundig. De hoogte geeft maar beperkt ruimte. Verticaal tuinieren biedt aan weinig planten een ideale groeiomgeving.


Houdt hier rekening mee:
Er zijn meer voordelen dan nadelen te noemen, maar het is goed om op de hoogte te zijn van eventuele nadelen. Vooral de belasting voor een gebouw of constructie waar de planten aan groeien wordt nogal eens onderschat. Bereid u daarom eerst goed voor, alvorens de hoogte in te gaan.

Doordat de planten niet rechtstreeks in de grond staan, zal vooral het watergeven een flinke klus zijn. Wij adviseren bij verticaal tuinieren altijd te kiezen voor een geautomatiseerde beregeningsinstallatie. Tot slot is het, net als bij gewoon tuinieren, belangrijk om een tuin aan te leggen die past bij de locatie. Hoe staat de wind? Hoeveel lichtinval is er?

Geschikte beplanting:
Ondanks dat het aantal geschikte planten, in vergelijking met traditioneel tuinieren, beperkt is, is er nog een ruime keus
Wie het zichzelf gemakkelijk wil maken kiest voor vetplanten. Ze zijn er in vele soorten en maten, zodat er afwisseling kan worden gecreëerd en ze vragen weinig water.
Wie voor een uitbundiger ontwerp kiest kan denken in opgaande beplanting, zoals siergrassen.
Wilt u behalve een mooi aanzicht ook een functionele tuin? Dan is een kruidenwand misschien een goed idee. Kruiden laten zich goed klein houden in een pot. Maar ook verschillende fruit en groentes doen het goed de hoogte in.

Wilt u meer plantadvies of een geschikt ontwerp voor een verticale tuin?
We delen graag onze kennis met u.

 

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B