Wesseling Tuinen
Schrijf een review

Waarom voorjaarsbloeiers alleen in het voorjaar voorkomen

Terwijl u enkele maanden geleden nog lekker voor de kachel zat, was uw tuin al volop in voorbereiding op de lente. Op dat moment waren er diverse voorjaarsbollen, nog verscholen onder de grond, hard op weg naar de oppervlakte. Inmiddels steken ze voorzichtig hun kop op en geven ze ons, zelfs met winters weer, het ultieme voorjaarsgevoel!

Waarom bloeien deze typische voorjaarsbloeiers niet het hele jaar?
Dit komt doordat ze de onderste laag vormen in de plantenwereld. Deze bollen kunnen en alleen in het voorjaar voldoende licht vangen om te bloeien en zaden te produceren. Daarna sluiten de bomen het bladerdek en is de zon op de bodem weer verdwenen.

Stinzen planten
Deze specifieke groep noemen we stinzen planten naar de gelijknamige stenen buitenplaatsen waar ze ooit aangeplant waren. Vandaar uit hebben ze zich langzaam uitgebreid de natuur in en ook in vele tuinen zijn ze een graag geziene gast. Tussen die bollen zitten een paar echte pareltjes die iedereen wel kent. Denk aan het sneeuwklokje, de krokus, winterakoniet, narcis, hyacint en natuurlijk de tulp. Maar ook de minder bekende soorten als holwortel, zomerklokje, vingerhelmbloem, kievitsbloem en sneeuwroem laten zich nu zien.

KLIK HIER VOOR MEER AFBEELDINGEN VAN VERSCHILLENDE STINZEN PLANTEN

Nieuwe Wet Natuurbescherming
Enkele soorten zijn in de nieuwe Wet Natuurbescherming (sinds 1 januari 2017 van kracht) beschermd en mogen dus niet geplukt of uitgegraven worden. Maar kijken mag! U vindt deze stinzen nog vaak op oude landgoederen, die vaak vrij toegankelijk zijn voor het publiek. Benieuwd naar deze stinzen en wanneer ze bloeien? Kijk voor actuele informatie Stinzenflora monitor.

Wij willen stinzen!Denkt u bij het zien van zoveel schoonheid: “dat wil ik ook in mijn tuin!” Meld het ons. Wij komen na de zomer bij u langs. Vlak voordat uw tuin zich weer gaat voorbereiden op het voorjaar en u weer lekker voor de kachel kruipt.

Wilt u meer weten over voorjaarsbollen/stinzen of zit u met een andere vraag?
Neem contact met ons op!  
Vul het contactformulier op onze website in o.v.v. voorjaarsbollen of bel 023-5264007

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B