Wesseling Tuinen
Schrijf een review

Zomerhitte

Het zal niemand zijn ontgaan dat we te maken hebben met een echte zomer. We hebben al ruim twee maanden te maken met een extreem lage hoeveelheid neerslag.
We zien dit terug in de natuur en ook in onze tuinen begint het zijn sporen na te laten.

Onze tuinen zijn opgebouwd uit verschillende lagen, namelijk:

  • Kruidlaag (bodembedekkers en vaste planten)
  • Heesterlaag
  • Bomen van de 1ste en 2e grootte

Voor al deze lagen geldt: hoe kleiner de plant, hoe kleiner het wortelgestel. Het spreekt dus voor zich dat de kruidlaag als eerst uitdroogt, wat zich uit in verdorde bodembedekking en geel gras.

Bij de heesters zien we dit ook in een wat later stadium gebeuren, waarbij vooral de zuurminnende planten als eerst worden getroffen. Denk hierbij aan de Azalea, Hortensia’s of bijvoorbeeld de Rhododendron.

Zowel de kleine als de grote bomen hebben nog een andere methode om zich te wapenen tegen droogte en verdamping. Zij laten hun bladeren vallen waarbij de echte waterslurpers het voortouw nemen. Zo zijn de berk, els en linde al volop bezig om zich te ontdoen van hun bladeren. Maar als we naar de Eik kijken, kunnen we zien dat deze al wat van zijn eikels laat vallen om alvast voor de nieuwe generatie te zorgen, mocht het helemaal mis gaan.

Bij veel tuinen met een goede beregeningsinstallatie zijn deze scenario’s nog niet volledig zichtbaar, maar het watertekort loopt wel langzaam op.

Let op: Sproei nooit overdag wanneer het blad van een plant of struik slap hangt. Dit is zijn natuurlijke bescherming tegen de droogte. Sproei het liefst na het koudste moment van de nacht, wanneer het blad weer in zijn oorspronkelijke vorm is. Hierdoor treed er bijna geen stress op bij de planten in verband met het grote temperatuurverschil en worden ziektes en schimmelvorming tot een minimum beperkt.

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B