Wesseling Tuinen

 

Aster: Ster onder de herfstbloemen

Wie goed naar een aster kijkt ziet wellicht de gelijkenis met een ster.

Zo dachten de oude Grieken er in elk geval wel over, want aster is het Griekse woord voor ster. Wat ons betreft is het niet alleen zijn uiterlijk die aan een ster doet denken. De bloemen heeft vele prachtige eigenschappen die een echte ster van hem maken.

Om te beginnen geven ze kleur aan de herfst. Asters in de tuin betekent dat er geen abrupt einde aan de zomer komt. Integendeel, vanaf augustus tot aan het einde van de herfst geven ze kleur aan de tuin. Uit de vele soorten zitten er zelfs enkele tussen die doorbloeien tot de eerste vorst. Bij een zachte winter kunt u nog heel lang plezier van deze bloemen hebben.

Buiten dat, zijn ze een belangrijke voedselbron voor insecten voor wie in deze periode het voedselaanbod schaars wordt. Niet alleen insecten kunnen smullen van deze vrolijke bloemetjes. Ook voor ons zijn ze erg smaakvol. Niet allemaal uiteraard, maar enkele soorten doen het heel goed in de keuken.

De bekendste eetbare aster is de Aster tripolium. Beter bekend als Lamsoor en bij een enkeling bekend onder de naam zeeaster. Hij groeit dan ook in zoute kustgebieden en is een rijke toevoeging aan salades. Hij kan ook worden gekookt en als groente op tafel worden gezet.

Een andere eetbare soort is minder bekend. Dit is de aster tataricus of Tataarse aster. Deze wordt veelal toegepast in de Chinese keuken. Van deze bloem zijn de bladeren en wortels eetbaar. Hoewel de Chinezen hem meer waarderen om zijn geneeskrachtige eigenschappen dan om zijn smaak. Thee of soep gemaakt van de wortels van de Tataarse aster ondersteunt de longfunctie en verlicht hoest.

Dit is niet de enige aster met geneeskrachtige eigenschappen.

De aster novae-angliae oftewel de herfstaster, die we allemaal kennen en die nu volop overal verkrijgbaar is, werd door de inheemse Amerikaanse bevolking (De indianen) gebruikt voor wondverzorging en het tegengaan van huidproblemen.

Ook in de homeopathische geneeskunde zien we het gebruik van asters terug. Bijvoorbeeld ter ondersteuning van maagklachten en ter bevordering van de spijsvertering.

Kortom, wat ons betreft mag de aster met recht een ster worden genoemd.

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B