Wesseling Tuinen
Schrijf een review

Paardenbloem: Zoveel meer dan een weidebloem

De meest voorkomende vraag die ik over deze bloem krijg is: ‘ Waarom heet hij paardenbloem?’ Hij komt aan zijn naam omdat hij voornamelijk in graslanden (paardenweides) voorkomt en graag wordt gegeten door paarden.
Wie een beetje kennis heeft van paarden weet dat het kieskeurige eters zijn die heel goed weten wat wel en niet goed voor hen is. Dat ze dol zijn op dit gele bloemetje tussen hun gras is dan ook niet zomaar.

De Latijnse naam van de paardenbloem luidt: Taraxacum officinale. Het woord officinale, maakt al duidelijk dat de plant geneeskrachtige eigenschappen bezit.
De paardenbloem wordt traditioneel in kruidengeneeskunde gebruikt vanwege zijn zuiverende en geneeskrachtige eigenschappen.

Om te beginnen bevatten ze antioxidanten die celbeschadigingen kunnen verminderen.
Wist u dat de jonge blaadjes van de paardenbloem het heel goed doen in een salade? U tovert in een handomdraai een vitamineboost op tafel.
Wie weleens een paardenbloem heeft geproefd zal erkennen dat ze licht bitter smaken. Dit duidt erop dat ze de spijsvertering bevorderen. Ze hebben daarnaast ook Diuretische eigenschappen. Dat betekent dat de bloemen de urineproductie verhogen, zodat overtollig vocht uit het lichaam verwijderd kan worden.

salade paardenbloem

Heeft u last van galstenen? Paardenbloemextracten kunnen de steenvorming voorkomen. Let op! Zorg wel voor een juiste dosering, bijvoorbeeld samen met een erkende homeopaat. Een te hoge dosering kan de steenvorming juist bevorderen. Verder zijn paardenbloemen helpend bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en hebben ze ontstekingsremmende eigenschappen.

Een veelzijdig bloemetje dat overal prima lijkt te gedijen. Zelfs op plekken waar niks lijkt te kunnen groeien kunnen we de paardenbloem tegenkomen. Hij staat dan ook symbool voor veerkracht en doorzettingsvermogen.
En wie heeft er niet ooit de zaadjes van een paardenbloem weggeblazen? (en misschien zelfs wel eens een wens gedaan) Spiritueel gezien gaat hier een veel diepere betekenis achter schuil. Het wegwaaien van de pluisjes wordt gezien als de verspreiding van licht en positieve energie.

pluisjes blazen

Kortom, die vrolijke zonnetjes in het gazon kunt u in het vervolg misschien maar beter laten zitten, in plaats van ze verwoed uit te steken.

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B