Wesseling Tuinen
Schrijf een review

Primula: Helpend bij verkoudheid en stress

Primula's ook wel bekend als de sleutelbloemen, zijn zeer geliefd door de hoeveelheid kleuren die de laatste wintermaanden een vrolijk aanzien geven. Menig balkon of terras wordt door hen opgefleurd. Omdat het een vaste plant is, kan hij prima in de border worden aangeplant, om jaarlijks als een van de eerste bloemen uitbundig het voorjaar aan te kondigen.

Omdat hij zo vroeg bloeit, staat de sleutelbloem symboliek voor vernieuwing, wedergeboorte en de kracht van het leven. Het opduiken van de sleutelbloem na de winter kan worden geïnterpreteerd als een teken van hoop en positieve verandering.

sleutelbloem in het wild

Er zijn wereldwijd maar liefst 400 verschillende sleutelbloemen. Het is daarom niet vreemd  dat er vele mythische verhalen de ronde doen over deze bloem. De bloem wordt onder andere geassocieerd met liefde, met verborgen kennis en met spirituele groei. In de Nederlandse geschiedenis wordt de sleutelbloem vooral in het Christendom genoemd.

 

De Nederlandse Primula

In ons land komt vooral de Primula Vulgaris voor.
Dit is een inheemse soort die behalve in de tuin ook langs bosranden en grasvelden te vinden is. Hij is heldergeel van kleur met behaarde bladeren. Deze sleutelbloem wordt ook wel Maria’s sleutelbloem genoemd. Volgens de mythe was de bloem oorspronkelijk wit, totdat Maria haar sleutels erin had gehangen. Verder wordt de bloem gesymboliseerd als de sleutel van de hemelpoort.

sleutelbloemen

Tot slot zorgen sleutelbloemen ervoor dat boze geesten weg blijven. Degene die de eerste sleutelbloem van het jaar tegenkomt mag zich pas echt gelukkig prijzen. Het verhaal gaat dat deze sleutelbloem voor een heel jaar geluk zorgt.

 

Geneeskrachtige eigenschappen

Het Christendom is het laatste aantal decennia behoorlijk in populariteit afgenomen. Misschien is het wel hierdoor dat de sleutelbloem wordt geassocieerd met oubollig en saai.
Dat is jammer want deze kleine vrolijkerd is zoveel meer dan een symbool van dit geloof.

Zo geeft hij verlichting bij hoofdpijn, heeft hij ontstekingsremmende eigenschappen en werkt hij kalmerend bij stress. In deze tijd van het jaar komen verkoudheden veel voor. Het is niet toevallig dat de sleutelbloem nu groeit. Hij is er om de keelpijn te verlichten en slijm te verminderen.

Toepassing

Tussen de vele soorten sleutelbloemen wereldwijd bevinden zich ook giftige soorten. Maar van de Nederlandse sleutelbloem (Primula Veris) kan prima thee worden getrokken. Niet alleen fijn bij verkoudheden of stress, maar ook heerlijk van smaak.

thee van de sleutelbloem

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B