Wesseling Tuinen
Schrijf een review

Voorjaar: Grote kans dat u dit niet wist...

Vraag aan een gemiddeld persoon wat hij of zij het mooiste seizoen vindt, en de kans is groot dat het antwoord luidt: Het voorjaar. Niet zo vreemd, want na een grijze, gure en koude periode snakken we naar kleur en fleur.
Vooral wanneer de zon voor het eerst sinds lange tijd weer warm aanvoelt. We houden spontaan grote schoonmaak, halen bloemen in huis en natuurlijk willen we zo snel mogelijk de tuin in.

Er wordt altijd veel geschreven over voorjaarswerkzaamheden en typische andere groenonderwerpen die alles met het voorjaar te maken hebben. U dacht als tuinliefhebber daarom misschien dat u inmiddels alles wel wist.
Maar de kans is groot dat u dit nog niet wist over het voorjaar.

Een bijzonder ondergronds tafereel

Want lang voordat de eerste groene knopjes uit de grond komen, speelt zich al enkele maanden een bijzonder tafereel af in de bodem. Wanneer het buiten koud is en zelfs vriest, blijkt het onder de grond aangenaam warm te zijn. Tenminste… Als u in het najaar de zogeheten voorjaarsbollen in de tuin heeft geplant.

Het kleine ding dat ons zo vrolijk maakt de eerste maanden van het nieuwe jaar, blijkt zeer energiek. Dat moet ook wel, want hij is de eerste die ‘klaar’ moet zijn in de tuin. Lang voordat de heesters en de bomen groen worden, is het zijn tijd om te shinen! Want wacht hij te lang, dan staat hij letterlijk in de schaduw van de grote jongens. Om dat te kunnen, terwijl het doorgaans nog koud is, moet je natuurlijk wel iets in je mars hebben.

Dat heeft hij zeker! Als een bokser die zich met veel gehuppel, luid gesnuif en wat rake klappen in de lucht, klaar maakt voor het gevecht in de ring, bouwt de voorjaarsbol zijn energie op. Zodra het op mooi weer gaat lijken, ziet hij zijn kans schoon. Hij maakt blad aan en schiet de grond uit, zodat de zon hem verder kan helpen met in bloei komen. Het is u vast weleens opgevallen dat de tuin in het vroege voorjaar de ene dag nog kaal is en dat er na een mooie zonnige dag plotseling overal groene puntjes uit de grond steken.

Zo gaat het voorjaar nog eerder van start

Zoals u wellicht wel weet geeft energie warmte. De voorjaarsbol heeft zoveel energie dat hij het presteert om de temperatuur onder de grond om hem heen te verwarmen tot meer dan 5 graden. Terwijl het boven de grond bijna 10 graden kouder is!
Deze warmte ontgaat ook de beplanting in de buurt van de bol niet. Heeft u de bollen vlakbij heesters geplant, dan is de kans heel groot dat deze heesters eerder uitlopen dan de beplanting elders in de tuin.

Voor ons is dit een reden om bollen altijd in de buurt van andere beplanting aan te planten, want wij weten als geen ander hoe vrolijk iedereen wordt wanneer alles weer gaat uitlopen in de tuin. Op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat het meest geliefde seizoen iets eerder van start lijkt te gaan.

boltemperatuur

Wanneer de bol echter zijn kans schoon heeft gezien en boven de grond in bloei staat, dan gaat alle energie naar de bloem en koelt het onder de grond behoorlijk af. Maar dan heeft de heester al zijn voordeel gedaan en kan hij al een beetje groen laten zien, zonder dat dit hinderlijk is voor de voorjaarsbol.


Zo maakt onkruid geen kans

Wanneer de bol is uitgebloeid, heeft de beplanting om hem heen een goede voorsprong gekregen en zal eerder in het blad komen. Ook dat heeft zijn voordelen. Buiten het feit dat we graag volgroeide beplanting zien, heeft het nog een groot voordeel. Want de bol is niet de enige die niet graag overschaduwd wordt. Ook onkruid kiest liever voor een zonnig plekje. Of anders gezegd: Met Goed ontwikkelde en gezonde vaste planten die de bodem goed bedekken heeft u minder last van onkruid.

 

Daarom geel in het voorjaar

Terug naar de energiebom waar we dit blog mee begonnen.
Is het u weleens opgevallen dat veel van deze voorjaarsbloemen geel van kleur zijn? Kleurkenners onder ons zullen zeggen dat geel vrolijk maakt. Het staat ook voor geluk, verstand en energie. Misschien dat we ons daarom zo blij voelen in het voorjaar. Maar het doel van de natuur is niet om ons gelukkig te maken. De natuur heeft als doel voortbestaan. Wij mensen helpen daar doorgaans niet bij. Insecten daarentegen wel. De natuur stemt zich daarom op hen af. In het vroege voorjaar ziet u een andere soort hommel of vlinder dan middenin de zomer. De soorten die bij de eerste zonnestralen hun winterplaats verlaten, zien overwegend gele kleuren. Daarom zijn veel voorjaarsbloemen geel of hebben ze duidelijke grote gele stampers.

 

Kennis doet wonderen

Helaas is geel nog steeds geen trendkleur in de tuin en niet zelden wordt ons gevraagd om andere kleuren in de tuin te planten. Gelukkig doet onze kennis vaak wonderen en zijn we niet de enige die graag een positief steentje bijdragen aan de biodiversiteit. Veel van onze opdrachtgevers en mensen die ons volgen kiezen daarom nu ook voor geel. Vooral in het vroege voorjaar.
Wilt u goed doen aan de natuur? Zegt het voort. Misschien krijgen we het samen voor elkaar om rond deze tijd nog meer tuinen geel te kleuren.


Met deze voorjaarsbloeiers kleuren we de tuinen geel

Gele tulp (bol)
Narcis (bol)
Klein hoefblad
Winterakoniet (knol)
Speenkruid
Allium molly lutheum (bol)
Boerenkrokus, deze bloem is felpaars, maar de stampers zijn zeer duidelijk in een gele kleur aanwezig
Datzelfde geldt voor de vrolijk gestippelde kievitsbloem.
Anemone (wortelstok)
Dotterbloem (doet het goed bij de vijver)

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B