Wesseling Tuinen
Schrijf een review

Het jaar van Wesseling 2018/2019

21 December 2018. Het kalenderjaar is bijna ten einde. En voor ons zit het werkjaar er op. De laatste Week van Wesseling verschijnt vandaag op Facebook. En de laatste nieuwsbrief van dit jaar is vandaag de deur uit gegaan. ‘Seizoensprikkels’, zo noemen wij onze nieuwsbrief tegenwoordig. De naam is afgeleid van onze missie. Deze luidt: ‘Ons team prikkelt de zintuigen door het delen van kennis. Daarmee gaan wij verder dan ontwerp, inrichting en beheer van buitenruimtes’.

Kennis delen doen we altijd en overal. Aan klanten, aan elkaar en zelfs op scholen. Afgelopen jaar hebben wij onderling kennis gedeeld met een VCA-basiscurus. Nick is in dienst gekomen als aanstormend talent en krijgt enorm veel kennis toebedeeld om binnenkort zelfstandig aan de slag te kunnen. Freek, Sven en Sander hebben hun persoonlijke kennis uitgebreid en hun BE-rijbewijs gehaald.

     

Wat is een terugblik zonder stil te staan bij mooie projecten. We kunnen ze natuurlijk niet allemaal benoemen. Dus houden we het bij een paar sprekende voorbeelden.

  
  

Zoals deze tuin in Bentveld. Een mooi voorbeeld van natuureducatie aan huis. Te beginnen bij 3 moestuintjes voor de kinderen. We hebben deze tuin zo natuurlijk mogelijk gehouden met vloeiende organische vormen en veel in het cultuurlandschap voorkomende planten. Denk aan Rhododendrons, Taxus en de Hazelaar. Zelfs de verhoogde bloembakken passen met hun elipsvorm uitstekend in het geheel.

Weer totaal anders was deze statige entree te Bloemendaal. Daar hoort een meerstammige monumentale Magnolia bij. In het voorjaar maakt zij de entree extra aantrekkelijk met prachtige bloemen en in de zomer, wanneer deze boom vol in blad staat met haar grillige groeivorm geeft het weer een heel ander aangezicht.

    

Waar we ook trots op zijn is deze monumentale familietuin in Zuid-Kennemerland. Deze tuin kenmerkt zich door zijn ruimtelijke organische vormen en vloeiende elementen afgewisseld door een strakke belijning van de bouwkundige elementen. Natuurlijke materialen geven deze tuin zijn historische en elegante uiterlijk. Out-Standing heeft de prachtige poort geleverd. Het Belgisch hardsteen voor de treden wordt geleverd en geplaatst door Harder Natuursteen uit West-Friesland.  We zijn hier nog niet klaar met de aanlegwerkzaamheden. Deze tuin zullen we in 2019 zeker nog een keer onder de aandacht brengen.

     

Tot slot nog de Pro Rege school. De buitenruimte van deze school hebben wij omgetoverd tot een groen speelparadijs. De komende jaren zullen wij deze buitenruimte onderhouden.

Want een tuin is niet ‘klaar’ wanneer het is aangelegd. Dan begint het pas. Een tuin moet de tijd krijgen om te groeien en tot zijn recht te komen. Om die reden streven wij naar een langdurige relatie met onze klanten, zodat men optimaal kan genieten van de tuin. Een mooi voorbeeld daarvan is deze bostuin in Santpoort. Deze tuin hebben wij enkele jaren geleden aangelegd. En kijk eens wat een plaatje het is geworden!

  
  

Achter de schermen (op kantoor) gebeurde er ook veel. Chantal kwam in dienst om de kantoormannen te ondersteunen bij diverse managementtaken. Omdat er goed voor kantoorpersoneel gezorgd moet worden kwam er een nieuwe koffiemachine (niet onbelangrijk!) en werd er gezorgd voor nieuw kantoormeubilair. Omdat we toch bezig waren werd er ook gelijk gedacht aan energiebesparende maatregelen. Zo werden diverse kantoormachines vervangen voor energiezuinige exemplaren en de oude verlichting werd vervangen voor ledverlichting.

Over machines gesproken. Er rijden inmiddels twee nieuwe bedrijfswagens rond en we kunnen aan de slag met nieuw gereedschap. Waaronder een cirkelmaaier en een strakvlak. Een strakvlak is een ergonomisch apparaat waarmee je snel en eenvoudig de grond ‘vlak’ trekt. Bij de aanschaf van nieuwe machines hebben wij het milieu hoog in het vaandel staan. Liever accu dan motoren. Wat overigens ook beter is tegen het geluidsoverlast.

Last but not least. We streven ernaar om maatschappelijk betrokken te zijn en te blijven in de regio. Dit doen we onder andere door een goede samenwerking met Nationaal Park Zuid Kennemerland. Daarnaast sponsoren we regelmatig. Afgelopen jaar hebben we een buitenruimte op een basisschool, Tony’s Torteltuin, gesponsord (zelf aangelegd uiteraard). We zijn betrokken geweest bij ‘Rood voor Altijd’ en ook de Goeden-Doelen-Poll kan u niet zijn ontgaan. Afgelopen woensdag nog waren we bij Het Vogelhospitaal te Haarlem om de cheque uit te reiken.

 
 

Vanaf vandaag genieten we van een welverdiende kerstvakantievakantie. Op 9 januari 2019 zijn we weer volop aan de slag. Eigenlijk is de winter dan nog maar net gestart. Het beloofd een ijskoude winter te worden! Indien nodig worden we op werkdagen ingeschakeld om sneeuwoverlast te bestrijden.

Verder zullen we starten met de wintersnoeiwerkzaamheden. Er zijn nog veel bomen en heesters die juist in deze periode aandacht verdienen. Een nieuw jaar, een nieuw BTW-tarief? Het is nog steeds niet zeker of de btw voor levend materiaal, zoals planten en graszoden wordt verhoogd van 6% naar 9%.

Mocht het doorgaan dan is dat geen goed nieuws, maar nog altijd beter dan de 21% welke wordt berekend op dode tuinmaterialen zoals steen.

Een veel leuker vooruitzicht zijn de projecten die op ons liggen te wachten in het nieuwe jaar.
We zijn daarom ook naarstig op zoek naar een vakbekwaam hovenier die ons daarbij kan helpen. Met uitzicht op vast dienstverband uiteraard. Barry en Sander zijn al langer in vast dienstverband en hebben in 2019 hun dienstjubileum!

Meer info over de projecten kunt u lezen in de ‘Seizoensprikkels’ die we elk kwartaal zullen blijven sturen. Of in De Week van Wesseling. Het weekoverzicht dat we wekelijks op Facebook posten.

Om kennis te kunnen delen moet kennis up to date worden gehouden. We zullen komend jaar weer allemaal worden bijgeschoold. Zo zijn er bijvoorbeeld snelle ontwikkelingen op gebied van milieuvriendelijk werken in ons vak. Daarin willen we graag koploper zijn en blijven. Want de natuur is ons veel waard! Zo zijn we altijd bezig met de vraag: ‘Hoe kunnen we afval nog beter scheiden?’ En zullen we de ontwikkelingen op gebied van chemievrije onkruidbestrijding voortzetten. Onder andere door het onkruid te koken. Daarnaast zullen we in 2019 opnieuw investeren in energiebesparende en milieuvriendelijke machines. Denk aan nieuwe auto’s in ons wagenpark. Wij communiceren nooit veel over onze werkwijze, omdat het voor ons de gewoonste zaak van de wereld is dat het milieu voorop staat. Maar volgend jaar krijgen we een nieuwe website en daar zal zeker meer vermeld staan over onze werkwijze.

Voordat het zover is genieten we eerst van de feestdagen en rest het ons om ook u hele fijne dagen te wensen en een gezond nieuw jaar!

De Mannen van Wesseling

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B