Wesseling Tuinen

 

Code rood

Van code geel, naar oranje tot rood en weer terug naar geel. We hebben alle weerbeelden voorbij zien komen de afgelopen weken. Het waaide daarbij steeds erg hard. We kunnen ons niet herinneren wanneer de trend is ingezet, maar plotseling klinken er allemaal hippe namen wanneer we het weerbericht beluisteren. De stormen die ons land naderen worden liefkozend op Hollandse wijze ontvangen door ze Gerrit of Henk te noemen. Maar multicultureel als we zijn klinken er ook namen als Ciarán en Isha. En we hebben allemaal nog actieve herinneringen aan Eunice (2022) en Poly (2023)

Waarom toch al die namen? Simpel: Slechts het weer aanduiden met een code, daar worden wij nuchtere Hollanders niet warm of koud van. Maar geef de storm een naam en het doet iets met ons. Onderzoek wijst uit dat we het weerbeeld dan plotseling serieus nemen. Want ja, Gerrit klinkt natuurlijk erg gevaarlijk. ????


De weermannen bij De Bilt

Wij vroegen ons vooral af wie de namen verzint. Zit er een weerman ergens bij De Bilt te bakkeleien met zijn collega’s? We zien het al helemaal voor ons:

Henk:
‘Nu ben ik aan de beurt! Nu heet de storm Henk’
Joost: ‘Ja, maar Gerrit was de vorige keer al aan de beurt. Dat wordt wel erg Hollands. Dan wordt het weer tijd voor een tropisch naam. Hé Aisha!!, wat vind je ervan als we jouw naam dit keer gebruiken!? Krijg je code rood, afgesproken?
Aisha: ‘Nee, vraag Jocelyn maar. Alleen zij haat de kleur rood. Kun je beter code oranje doen.’
Jocelyn: Oh echt??? Mag de storm nu mijn naam hebben??? Wiehoe!! Tof joh, thanks! En inderdaad, oranje past mij beter hihi.’
Henk: Oké doen we het zo, mag ik nu en Jocelyn de volgende keer.’ Ik wil wel code rood.

De West-Europa Groep

KNMI

Zo zal het vast niet gaan, maar helemaal ver zitten we er ook niet naast. Het zijn de overheidsweerdiensten die gezamenlijk 1 lijst met namen opstelt. We praten dan over het KNMI, Met Office (de weerdienst van het VK) en Met Éireann (de weerdienst van Ierland) Deze 3 weerdiensten werken samen en vormen daarmee de West-Europagroep.

De lijst die zij opstellen bevat daardoor verschillende namen. Misschien wel de namen van eigen medewerkers. Burgers mogen vervolgens hun voorkeur van deze lijst aangeven. De namen die het meest worden gekozen, worden gebruikt voor de stormen. In september start het stormseizoen en komt er een nieuwe lijst met namen uit die een heel jaar geldig is. De lijst is keurig in alfabetische volgorde opgesteld.

Zo weten we nu al dat de volgende storm Kathleen gaat heten en de storm die daarop volgt Lilian. Tenminste… als de stormen in West-Europa ontstaan.

Ontstaat een storm in bijvoorbeeld Frankrijk, waar hij van de Fransen bijvoorbeeld de naam Guillaume heeft gekregen, en deze storm besluit ook in Nederland flink huis te houden, dan is dat nog steeds dezelfde storm. Dan heet hij nog steeds Guillaume.


Hoezo storm?

Heeft u nog nooit van deze namenlijst gehoord en vraagt u zich af hoe dat komt? Het KNMI levert wel namen aan, maar deelt deze lijst nog niet met het volk. Wij Nederlanders mogen vooralsnog geen keuze maken in de naamgeving van de stormen. Wij vragen ons af of Nederland daar überhaupt op zit te wachten. We hebben deze vraag bij ons in het team voorgelegd, maar wij zijn het in elk geval unaniem met elkaar eens. Laat ons maar gewoon doen waar we goed in zijn. Mooie tuinen maken. Soms betekent dit het opruimen van stormschade. Toch viel het ons, ondanks de vele stormnamen die de start van het nieuwe jaar kenmerken, heel erg mee. We hebben nauwelijks overlast van deze stormen gezien. We kunnen zelfs zeggen dat we een rustige start hebben gemaakt. Barry had afgelopen week al helemaal niets meegekregen van een storm. Die was voorbereidend timmerwerk in de loods aan het maken. Ad kreeg ook niets mee van stormen. Die loopt nog steeds de hele dag op een roze wolk, sinds hij zich al enkele weken ‘opa’ mag noemen en Joey maakt het niets uit hoe hard het waait. Die mag weer een ontzettende leuke opdracht uitvoeren. Dit keer gat het om een nieuwe tuin in de stad. Uiteraard binnenkort meer hierover.

 

We wensen u natuurlijk geen goed weekend, voordat we deze week afsluiten met een passende tuintip. Deze week willen we u attenderen op stormschade. Stelt u zichtzelf de vraag: Stel u bent in het bezit van een boom en deze waait om bij  stormachtig weer. Bent u verantwoordelijk voor eventuele schade?  In onze rubriek ‘De Mannen aan het woord’ leest u het verhaal van Joey over zorgplicht.

 

Dan rest ons u een veilig weekend te wensen
De Mannen van Wesseling

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B