Wesseling Tuinen
Schrijf een review

Gouden tijden

En alles wat hij aanraakte, veranderde in goud!

Tenminste…als we de Griekse mythologie over Midas moeten geloven. De beroemde koning van Phrygië mocht, nadat hij Dionysius had geholpen, een wens doen. Daarbij wenste Midas dat hij alles wat hij zou aanraken in goud zou veranderen. En zo geschiedde. Midas leefde volgens de geschiedkundigen in Turkije. Volgens hen heeft hij ook de stad Ankara gesticht.

 

Een rijke geschiedenis

Zo ver zijn we niet buiten ons werkgebied, maar we zijn in het Noord-Hollandse Bergen wel een beetje de Midas aan het uithangen. Roel, Koen en Joey zijn daar onder de bezielende leiding van Jana aan een bijzonder project gestart, waarbij de tuin prachtig wordt veranderd.

De tuin hoort bij een woning met een rijke geschiedenis. Voor wie het dorpje Bergen beter kent, weet dat het een kunstenaarsdorp is. Diverse kunstenaars verblijven er graag om er inspiratie op te doen en natuurlijk ook om er de mooiste werken te maken. De populariteit van het dorp onder de kunstenaars kent hier zijn oorsprong.

We zijn namelijk aan het werk in de tuin van een van de eerste beroemde kunstenaars die zich in Bergen vestigden, Tjipke Visser. Tjipke (1876 – 1955) was schilder en beeldhouwer en zijn verblijf heeft zijn sporen nagelaten.

Tjipke Visser

Niet alleen zijn er verschillende prachtige elementen in het huis terug te vinden. Ook de tuin verraad dat hier een beeldhouwer heeft gewoond.

 

Zo natuurlijk mogelijk

Centraal in de tuin staat een prachtige bloembak van zijn hand. Deze is voorzien van ramskoppen op iedere hoek.
De tuin zelf is overigens ook prachtig aangelegd, maar ook tuinen verouderen en doorstaan niet altijd de tand des tijds. Volgens de huidige bewoners mag de tuin veel natuurlijker worden, met zoveel mogelijk planten die de natuur ten goede komen.

eerste hommel Jana met beplantingplan 

Dat hoeft u Jana geen twee keer te zeggen. Zij maakte een prachtig tuinontwerp die perfect past bij het kunstenaarshuis en haar nieuwe bewoners. De tuin komt vol te staan met verschillende bloemen en planten die zodanig op elkaar zijn afgestemd dat de tuin het hele jaar voedsel biedt aan verschillende dieren in de tuin. Daarnaast heeft ze waar mogelijk gebruik gemaakt van de reeds aanwezige materialen en beplanting. Daardoor hebben we veel bestaande planten een nieuwe plek kunnen geven.

bestraten tuin bergen Wesseling auto

 

Woekeraars en schijnbloemen

Sommige planten moesten van ons helaas toch het veld ruimen, omdat er erg veel zevenblad in de tuin aanwezig was. Hoewel het een heilzame plant is bij reuma en jicht en hij ook uitstekend dienst doet als natuurlijk middel dat verlichting geeft bij insectenbeten, is zevenblad ook een enorme woekeraar. Hij geeft daarmee andere planten weinig kans. Dat bleek wel toen we zagen dat hij zijn wortels al innig had verstrengeld met veel overige beplanting in de tuin. Ook enkele hortensia’s mochten helaas niet blijven. Hoewel dit een prachtige struik is, doet hij helemaal niets voor de natuur. Een hortensia is een zogeheten schijnbloem. Ze bieden geen voedsel aan insecten.

Hortensia's 

Het eindresultaat is een gouden tuin voor wie écht van natuur houdt.

eindresultaat bergen eindresultaat bergen 2

Koen moest bij het eindresultaat helaas verstek laten gaan. Vorige week was in 'De week van Wesseling' te lezen dat hij om de haverklap zijn telefoon controleerde. Met een hele goede reden! Inmiddels hebben we heugelijk babynieuws binnen gekregen. Het gezin van Koen is uitgebreid met een wolk van een zoon. U mag raden naar zijn naam ????

 

Tuintip

De (gouden) tuintip die we deze week voor u hebben gaat over het herinrichten van de tuin. 

herinrichten
Veel beplanting kan worden hergebruikt. Echter, dit is voor een plant heel erg stressvol.
Let bij het verplaatsen van beplanting daarom op het volgende:

  • Zorg dat u planten verplaatst op een bewolkte dag.

  • Het mag niet te koud zijn en hard waaien (temperatuur vanaf 12 graden is ideaal)

  • Let er goed op dat de wortels zo min mogelijk beschadigen. Bescherm ze zo nodig en steek de grond zo ruim mogelijk om de plant weg.

  • Zorg dat het plantgat zo groot is dat de wortels direct alle ruimte krijgen

  • De plant moet opnieuw contact maken met de bodem om zich te hechten. Zorg daarom dat u de grond goed aandrukt.

  • Niet alle planten kunnen op dit moment worden verplaatst. Check vooraf of de plant die u een nieuwe plek in de tuin wilt geven, daar klaar voor is. Bij twijfel mag u altijd contact met ons opnemen.

 

Goed weekend!
De Mannen van Wesseling

 

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B