Een gevalletje: you hate them or you love them.
De één verafschuwt de zoveelste hoop zwarte grond in het gazon, de ander ziet een guitig nuttig diertje.
Nou ja zien… ze zijn vrijwel onzichtbaar, totdat de reiger van verderop of de kat van de buren er eentje weet te vangen. Verder zien we ze vrijwel nooit. We hebben het natuurlijk over mollen.
Deze week kregen we de vraag wat wij van deze diertjes vinden en of we ze wel of niet uit de tuin moeten verjagen.
Heel eerlijk: de meningen onder onze collega’s zijn verdeeld.
We houden van mooie tuinen met prachtige gazons, maar mollen behoren tenslotte tot het ecologische systeem.
De gangen die ze graven zijn een perfecte waterafvoer en een mol in de tuin betekent dat er voldoende voer voor hen aanwezig is. Voldoende wormen dus en dat betekent weer een indicatie voor een gezonde bodem. Bovendien zijn er voldoende schadelijke insecten onder de grond die aan de wortels van uw beplanting knagen. Voor de mol zijn ze een waar feestmaal. Hij is dus een natuurlijke bestrijder.
Wist u trouwens dat mollen gezamenlijk aan een soort ‘snelweg’ werken die wel enkele kilometers lang kan worden?Hier mogen alle mollen gebruik van maken.
Op de snelweg sluiten zijweggetjes aan. Dit is de zogeheten jaaggang en die behoort tot een eigen territorium. De jaaggang geeft weer toegang geeft tot verschillende kamers.
Verschillende molshopen kriskras in de tuin, zijn waarschijnlijk afkomstig van een enkele mol die in de tuin leeft. Hij heeft er verschillende voedselvoorraden. De voedselvoorraad houdt hij vers door wormen te vangen en daar de kop en kont vanaf te bijten. Zo blijven ze wel in leven, maar gaan ze geen kant op.
Is het u weleens opgevallen dat er tussen de molshopen 1 hele grote hoop zit? Daaronder is waarschijnlijk het nest. Dat is een extra grote kamer waar de jongen in worden grootgebracht.
Wanneer het eenmaal tijd is om op eigen benen te staan, dan moeten de jongen op zoek naar een eigen tuin. De jonge mollen gaan zwerven en zo ontstaan er probleemjongeren.
Ze bevinden zich in andermans territorium, kennen de regels van de snelweg niet goed en ze zijn naarstig op zoek naar beschikbare tuinen. In de maanden juni en juli zijn er daarom vaak meer dan gemiddeld molshopen te vinden.
Maar nu dus de vraag: Moeten we die probleemjongeren toestaan uw gazon te vernielen of zijn er andere oplossingen?
Wanneer we de jeugd hun gang laten gaan, worden ze vanzelf volwassen. Dan gaan ze zich settelen, maken ze hun eigen territorium met voedselkamers en een nest. Eenmaal klaar, dan zult u nauwelijks nog een molshoop zien. U kunt het er dus gewoon bij laten.
U kunt de mol ook verjagen door een glazen fles in de grond te zetten. Zet de fles in een molshoop met de hals naar boven zonder dop. De wind veroorzaakt een hoog fluitend geluid, waar de mol een hekel aan heeft. Grote kans dat hij het hazenpad kiest. Een andere weg dus.
Verder zijn er ook speciale pennen die op trillingen werken. Dit heeft hetzelfde effect als de fles. Het kan echter gebeuren (met eigen ogen gezien!) dat de mol slim en sterk genoeg is om het voor hem irritante geluid te elimineren door het uit zijn gangenstelsel te duwen.
Gelukkig kennen wij ook slimme trucjes. In plaats van de mol te verjagen kunnen we hem ook ‘lokken’
Naar bijvoorbeeld de border of een rommelhoekje in de tuin. Wanneer we zorgen dat daar voldoende voedsel is en er gelijktijdig voor zorgen dat er in het gazon minder voedsel is, dan heeft hij niks te zoeken onder uw prachtige grasmat. Op die manier kan de mol vredig in uw tuin verblijven.
Gevallen blad geeft voedsel aan de bodem. Onder andere voor wormen. ‘Lok de wormen door op bepaalde plekken in border blad achter te laten. Hiermee lokt u ook de mol naar de juiste plek. Daarnaast zorgt u ervoor dat er in uw gazon minder wormen voorkomen
door uw gazon zo goed mogelijk vrij te houden van gevallen blad. Hierdoor is er minder voedsel voor de wormen. Het heeft overigens ook nog veel andere voordelen om het blad van uw gazon te verwijderen. Hier leest u meer over in het blog tuinieren in de herfst, waarin we uitgebreid ingaan op gazononderhoud.
Naar het overzicht