Wesseling Tuinen
Schrijf een review

Bijen versus Wespen

Wat zijn de Verschillen en Waarom zijn ze Belangrijk?

Wanneer de zomer aanbreekt, brengen de zonnige dagen niet alleen picknicks en barbecues, maar ook de terugkeer van enkele gevreesde gevleugelde bezoekers: bijen en wespen. Bij veel mensen slaat de paniek toe wanneer luid gezoem aan de etenstafel klinkt. Vaak met dodelijke afloop voor het diertje dat het geluid produceert. Want veelal wordt gedacht dat het een wesp is dat het diner komt verstoren. Hoewel bijen en wespen op het eerste gezicht misschien op elkaar lijken, zijn er enkele cruciale verschillen tussen deze twee insecten, zowel in uiterlijk als in gedrag. In deze blog duiken we dieper in de wereld van bijen en wespen, en waarom beide insecten een belangrijke rol spelen in ons ecosysteem. Want paniek aan de etenstafel is nergens voor nodig.

Uiterlijke Kenmerken

Wespen:
Er zijn maar liefst 200 verschillende soorten wespen die in ons land voorkomen. De meest voorkomende en daarmee bekendste wespen zijn de gewone wesp en de Duitse wesp. Deze twee lijken heel erg veel op elkaar. Ze hebben beide een slank lichaam en een duidelijk zwart-geel gestreept trainingspak aan. Tegenwoordig zien we ook de hoornaar steeds vaker. Daarbij maken we onderscheid tussen de Gewone hoornaar en de Aziatische hoornaar. Deze twee zijn ongeveer even groot, waarbij de Aziatische Hoornaar iets slanker is en donkerder van kleur.

Bijen:
Er zijn veel meer bijensoorten dan wespensoorten in ons land. Maar liefst 360 soorten. Hieronder vallen ook hommels. Er is dan ook veel meer variatie, waarbij sommige van hen nog weleens met een wesp worden verward. Maar over het algemeen hebben bijen een robuuster lichaam dat bedekt is met fijne haartjes, wat hen een pluizig uiterlijk geeft. Deze haartjes zijn essentieel voor hun rol in de bestuiving.

 

Gedrag en Leefgewoonten

Wespen:
Wespen staan bekend om hun territoriale gedrag en kunnen daardoor behoorlijk agressief zijn. Met de nadruk op kunnen, want zolang u zich niet heel dicht in de buurt van hun nest bevindt, is er meestal niets aan de hand. Mits u rustig blijft uiteraard. Gaat u het gevecht aan met de wesp, dan zal hij niet schromen in de aanval te gaan. Ze kunnen meerdere keren steken zonder te sterven. In dat opzicht hebben ze niets te verliezen. De agressiviteit van de wesp is overigens ook afhankelijk van het soort wesp dat u tegenkomt. De gevaarlijk ogende Hoornaars zijn over het algemeen een stuk rustiger en vriendelijker dan de gewone of Duitse wesp. De reden dat wespen agressieve diertjes kunnen zijn, is het feit dat wespen carnivoren zijn. Het zijn echte jagers, waarbij ze zich voeden met andere insecten. Ze spelen daarom een  belangrijke rol in het beheersen van plagen. Ze bouwen hun nesten op beschutte plekken zoals dakranden, bomen, of zelfs ondergronds.


Bijen:
Bijen zijn vredelievende wezens zonder zin in een stukje vlees. Integendeel, ze houden voornamelijk bezig met het verzamelen van nectar en stuifmeel en steken alleen als ze zich bedreigd voelen. Ze moeten dan ook goed opletten of ze de angel wel inzetten, want na het gebruik, zal de bij sterven. Hij schiet er dus feitelijk niets mee op om te steken.

 

Ecologische Rol

Wespen:
Hoewel wespen vaak als vervelend worden beschouwd, zijn ze eigenlijk zeer nuttig voor het ecosysteem. Ze helpen bij het bestrijden van schadelijke insectenpopulaties, zoals bladluizen en rupsjes, die anders gewassen kunnen vernietigen. Dit maakt wespen waardevolle natuurlijke bestrijders in de landbouw.


Bijen:
Dat bijen belangrijk zijn voor ons is niets nieuws, maar wist u ook dat ongeveer 75% van de voedselgewassen wereldwijd van hen afhankelijk is?  Ook in ons land is de bij samen met andere bestuivers zoals zweefvliegen, onmisbaar voor de productie van groeten en fruit.

Wat te doen bij luid gebrom aan tafel

Bij ontmoetingen met bijen en wespen is het belangrijk om kalm te blijven. Wilde bewegingen kunnen deze insecten irriteren en aanvallen uitlokken. Ontdekt u dat u vlakbij een nest bent gaan zitten? Zoek een andere plek op. Als u een bijen- of wespennest in de buurt van uw huis heeft, is het verstandig om professional te bellen. Ga in elk geval niet zelf de held uithangen, maar laat de diertjes voor hun en uw eigen veiligheid met rust.

 

Conclusie

Hoewel bijen en wespen vaak als vervelend of gevaarlijk worden beschouwd, zijn ze beide essentieel voor een gezond ecosysteem. Bijen spelen een onmisbare rol in de bestuiving van planten, terwijl wespen helpen bij het controleren van schadelijke insectenpopulaties. Door meer te leren over deze fascinerende insecten, kunnen we hun aanwezigheid beter begrijpen en waarderen, en zo bijdragen aan het behoud van onze natuurlijke omgeving.

Lees ook ons blog over wespen weren uit de fruittuin

Een fijne zomer gewenst!

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B