De holwortel dankt haar naam aan de holle stengels van de plant. Bovendien groeit deze inheemse beauty vanuit een ondergrondse knol. Daar ligt ze het gehele jaar te wachten om vervolgens in het voorjaar kort (slechts enkele weken) maar zeer uitbundig te bloeien. Voordat de grote bladeren volledig ontluiken, toont ze op dat moment haar schoonheid met opvallende bloemen in zachte roze-tinten. De bladeren overigens zijn bijzonder. Doordat ze meervoudig zijn geveerd en de middelste lob van een deelblaadje vaak groter is dan de zijlobben, lijken het net grote harten.
Ze is te vinden in gebieden met een vochtige en voedselrijke grond, bijvoorbeeld in de bossen en de voormalige veengebieden van Drenthe. De plant groeit in clusters en is, vooral tijdens de bloeitijd, daardoor niet te missen. Komt u dichterbij om de plant eens goed te bekijken, dan hoort u zeer waarschijnlijk een druk gezoem. De holwortel is een rijke voedselbron voor insecten. Nadat de plant is uitgebloeid bieden de grote bladeren een perfecte schuilplaats voor kikkers, padden en salamanders, die eveneens graag in vochtige gebieden verblijven. Bovendien is de kans groot dat het jaar daaropvolgend nog meer holwortel te zien, want mieren verspreiden massaal de zaden na de bloei.
Voor wie last heeft van hoofdpijn, allergieën, astma of maagproblemen kan baat hebben bij deze plant. Maar pas op, experimenteer niet zelf met holwortel. Ze is licht giftig, dus raadpleeg liever een natuurgenezer. Bovendien kunnen de bladeren voor huidirritatie zorgen.
Om die reden is de holwortel wellicht niet voor elke tuin geschikt. Waarschijnlijk is dat de reden dat deze plant niet bij tuincentra verkrijgbaar zijn.
Wie toch graag wil genieten van deze bijzondere voorjaarsbloeier kan terecht bij biologische tuinspeciaalzaken, zoals De Warande of Cruydt Hoeck.
combineer Holwortel met andere stinzenplanten, zoals Kievitsbloem, Sleutelbloem of Viooltjes
Naar het overzicht