Wesseling Tuinen
Schrijf een review

Tuintrends 2024

Groen groener groenst!
Of het nu gaat om een uitbundig gekleurde tuin of dat de voorkeur uitgaat naar enkele lichte tinten. Eén ding hebben ze met elkaar gemeen. Dit jaar willen we ons meer dan anders onderdompelen in het groen. Dat betekent heel veel planten, een groene zithoek, duurzame materialen en nog meer oog voor biodiversiteit. Dat allemaal zonder dat het ten koste gaat van luxe.

Welke stijl past bij u?
Na een zachte maar erg natte grijze winter zijn we te aan kleur! Dat komt goed uit. Kleur in de tuin is weer helemaal terug van weggeweest. Sluit uw ogen, voel de warme zonnestralen op uw gezicht en waan u in de kleine Italiaanse plaatsjes langs de Amalfi Coast, op schattige Griekse eilanden of vrolijke steden zoals Lissabon. Plaatsen waar kleur overheerst. Daar wordt een mens blij van. Met vrolijk gekleurde bloempotten, tafelkleden, buitenkleden, tuinkussens en parasols maakt u van de tuin uw eigen Zuid-Europese droomplek.

Rust na een drukke werkdag


Zijn al die verschillende kleuren allemaal iets te uitbundig voor u? Gelukkig is dit niet de enige stijl die eruit springt dit jaar. Een andere trend die we hebben waargenomen is het doorvoeren van de inrichting van het huis. Door de tuin in dezelfde stijl als de woonkamer door te trekken, maakt u van uw leefomgeving een groot geheel. Vind na een drukke werkdag thuis de rust. Of u nu binnen of buiten bent.

Meer één met de natuur

Groene variatie
We worden al enkele jaren steeds bewuster van de natuur. Ook dit jaar zet deze trend zich voort. Er wordt vaker uitdrukkelijk gevraagd om inheemse beplanting. Daarbij moet de beplanting afwisselend genoeg zijn om de diversiteit in de natuur te bevorderen.
Dit jaar gaan we een stapje verder met deze trend door verschillende leefgebieden te creëren in de tuin. Steeds meer insectenhotels vinden hun weg naar de tuin. Er is meer vraag naar hoge beplanting en bomen die schaduw en een beschut onderkomen bieden in de tuin en ook vijvers winnen het aan populariteit. Van een tuin vol water tot een grote ton die wordt ingegraven. Vijvers komen in verschillende varianten voor maar bieden allemaal een bijzondere leefomgeving en belangrijke bron van voedsel.

Slim omgaan met water

We kunnen een hekel hebben aan de extreme regenval die in sommige gevallen zelfs voor behoorlijke overlast zorgt. Maar daarmee worden de regenbuien niet minder. Een trend die zijn opmars maakt is een manier vinden om al dat water een voordeel te laten zijn. Groene daken passen niet alleen bij de trend om ons meer te omringen met groen. Ze bieden een oplossing voor het overtollige water. Wie een stapje verder wil gaan kiest voor meer plekken in de tuin waar het regenwater wordt opgevangen, om tijdens droge periodes te kunnen gebruiken. Er zijn tegenwoordig regentonnen op de markt met een luxe uitstraling van grote robuuste bloempotten met onderin voldoende ruimte voor het opvangen water.
Een andere oplossing zijn infiltratiekratten. Deze worden ingegraven in de grond en vangen een overschot aan water op. Wanneer de bodem niet meer is verzadigd met water, wordt het teveel aan water langzaam vrijgegeven aan de bodem.

Duurzaam
Hoe langer materialen meegaan, hoe beter. Leveranciers geven hier gehoor aan met nieuwe ontwerpen van duurzame materialen. Een goed voorbeeld is onze leverancier Out-Standing die prachtige ontwerpen maakt van gemodificeerd hout. U leest hier meer over in deze ‘Week van Wesseling’

Groene keuzes
Alles duidt op steeds meer bewustwording waar met ons alleen een steentje aan willen bijdragen. Dat blijkt ook uit de laatste trend. Er is meer vraag naar onbespoten beplanting. Pesticiden zien we niet alleen terug in de landbouw en op onze groente en fruit. Waar bloemen en planten in grote getalen snel moeten groeien worden eveneens middelen gebruikt om ziektes en plagen tegen te gaan. Deze middelen zijn lang niet altijd vrij van pesticiden. Integendeel. Gelukkig zijn er heel veel plaatsen waar onbespoten beplanting te koop is. Men weet deze verkooppunten steeds vaker te vinden. Een goed voorbeeld van een verkooppunt waar echt natuurlijke producten voor de tuin verkrijgbaar zijn,
zoals bij Cruijdt Hoeck. Een inheemse zaden- en plantenkwekerij met een missie.


Wilt u meer weten over een van deze tuintrends of hulp bij het toepassen ervan in uw tuin?
Neem gerust contact met ons op. Wij delen graag onze kennis met u.

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B