Wesseling Tuinen
Schrijf een review

De week van Wesseling: Qualleweer

Het woord 'kwal' werd al in 1619 in Nederlandstalige documenten genoemd, destijds met de schrijfwijze qualle, en had als betekenis 'nat, slijmerig of bol wezen'

Waarom benoemen we dit? Omdat het vrijdag de dag van de kwal was.
Kijkend naar de herkomst van het woord, begrijpen we eigenlijk de term ‘hondenweer’ niet zo goed. Vooral omdat de meeste honden helemaal niet van regen, kou en wind houden.
Wij overigens ook niet. Daarom noemen we het typische Nederlandse weerbeeld dat ons alweer enige tijd teistert, vanaf nu qualleweer.

Waar de gemiddelde Nederlander maakt dat hij weer snel binnen komt, waar het behaaglijk warm en droog is, mogen wij in dit qualleweer aan de slag. Gelukkig houden we van ons werk en dat maakt heel veel goed. Qualleweer of niet. We zijn uiteindelijk toch het liefste buiten in de natuur. Wat doen we zoal in dit qualleweer, vraagt u zich misschien af.

Momenteel ruimen we veel gevallen blad. We laten de tuinen niet brandschoon achter, want er valt nog genoeg uit de bomen dus morgen ligt er weer blad. Daarom focussen we ons op de gazons. Wanneer er (veel) blad op het gazon blijft liggen, dan komt er geen zonlicht meer op het gras en verstikt het gras. Op die manier ontstaan er kale en rotte plekken. Voorkomen is beter dan genezen, dus is het advies om bladeren zo spoedig mogelijk van het gazon te verwijderen en dit bij te houden zolang het blad blijft vallen.

Raf in de tuin

Wat u niet zo secuur hoeft bij te houden zijn de borders. Een teveel aan blad mag u verwijderen, maar een kleine laag bladeren vormt een uitstekende compost. En zoals u inmiddels waarschijnlijk van ons weet, maar we blijven het toch graag herhalen, laat indien mogelijk ook altijd een hoekje in de tuin die lekker rommelig mag blijven. Veel dieren zullen u dankbaar zijn.

Onder andere egels. Die kunnen heerlijk de winter doorbrengen in de laag tuinafval die u voor ze heeft laten liggen. Soms echter kiezen ze vreemde slaapplekken en kan het zijn dat u zomaar een egel open en bloot aantreft, terwijl hij in diepe slaap is. Daardoor kan het lijken of u een dode egel heeft gevonden. Maar let op! Schijn bedriegt! Veel mensen weten dit niet. Op die manier belanden er zo nu en dan slapende egels in de kliko of onder de grond wanneer ze worden begraven. Laat deze dode aanwinst daarom toch maar liever liggen. Vooral in deze tijd van het jaar.

slapende egel

Verder werden er de afgelopen weken veel snoeiwerkzaamheden verricht. Gelukkig waren onze nieuwe aanhangers net op tijd binnen. Daar gaat lekker veel in.

nieuwe aanhangwagen

Ondertussen was Joey weer helemaal in zijn nopjes. Enkele weken geleden werd er door hem een tuin helemaal leeg gehaald om vervolgens naar ontwerp van Ton Visser weer helemaal opnieuw in te richten. Tuinen aanleggen is namelijk wat hij het liefste doet. Maar nog leuker is het om samen met de opdrachtgever het eindresultaat te bewonderen. Dat gebeurde deze week, toen hij de tuin mocht opleveren. In dit geval werd er gebruik gemaakt van mooie volwassen beplanting. Een ware metamorfose dus.


Tot slot was het
Freek die de bloemetjes buiten mocht zetten deze week.
Nou ja… even wachten nog, want ze moeten nog groeien. Hij was bollen van JUB Holland aan het planten in de prachtige historische tuin van Kareol. U weet wel, waar ooit het beroemde betonnen pand in Bloemendaal en waar zich inmiddels appartementen bevinden.
In de tuin zijn nog oude ornamenten aanwezig die herinneren uit die tijd. U kunt hier meer over vinden in het projectboek parktuin met historie.

JUB Hollandbloembollen

We krijgen vaak de vraag tot wanneer bollen kunt worden geplant.
De beste periode om dat te doen is vanaf september tot de eerste vorst intreed. Maar ook daarna kunnen bollen nog prima worden geplant. Echter komen de bloemen dan iets later op. Ook bestaat er een kans dat de bloemen iets kleiner blijven. Dat komt omdat bollen kou nodig hebben om zich optimaal te kunnen ontwikkelen.

Let op! Plant de bollen niet wanneer het reeds vriest. 
De komende week beloofd er een winterse kou ons land in te trekken. Dit weekend is een perfect moment om tulpenbollen in te slaan en in de grond te stoppen.


Op alvast een kleurrijk voorjaar!
De Mannen van Wesseling

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B