Wesseling Tuinen

 

Lekker warm

Vandaag is het Warme Truiendag. Daar hadden we weleens van gehoord, maar heel eerlijk, daar stonden we nooit zo erg bij stil. Wij hebben al een lekkere warme trui aan die, zelfs als anderen het koud hebben, bij ons vaak halverwege de dag uit gaat. Want van hard werken word je lekker warm. Bij ‘warmetruiendag’, moesten wij denken aan van die gekke gebreide truien. Zoiets als een foute kersttrui, maar dan in februari. Een soort gekke dag, zoals er ook Nutelladag bestaat of Frikandellendag. (Of zijn het nu frikadellen?)

Totdat Chantal ons erop attendeerde dat er wel iets meer achter deze dag steekt dan een gekke trui. Sterker nog, het gaat helemaal niet om een gek warm ding dat je die dag aantrekt. Nee, deze dag draait alles om energiebesparing! Toen was onze interesse natuurlijk wel gewekt. Want horen wij het woord energiebesparing, dan zien we gelijk beelden van een gezonde natuur voor ons.

Waarom dan die warme trui? Simpel: Met een warme trui aan, kan de verwarming een graadje lager (en misschien wel meer) Dat bespaart niet alleen energie, het bespaart ook geld. U kunt behalve energie besparen, natuurlijk ook energie opwekken. Het beloofd een ‘zacht’ weekend te worden. Heerlijk weer om in de tuin aan de slag te gaan. En wie werkt, krijgt het lekker warm. Bovendien, als u toch niet in huis bent, hoeft de kachel ook niet erg hoog te staan. Daarom geven wij u dit weekend extra tuintips, of moeten we zeggen energiebespaartips, om mee aan de slag te gaan.

 1. Bomen Snoeien
  Veel bomen en heesters zijn nog in een ‘winterslaap’.
  De sapstromen komen nu nog niet op gang waardoor ze veilig gesnoeid kunnen worden. Voor het snoeien op juiste wijze verwijzen u graag nog ons blog ‘Snoeiangst

 2. Onkruiden verwijderen
  De plantjes die de gewoonte hebben om plotseling snel op te komen op ongewenste plekken in de tuin. Ze hebben zich nog niet laten zien, maar met zacht weer komen ze plotseling tevoorschijn. Ongeacht het seizoen. Grote kans dat er wat te wieden valt in de tuin.

 3. Groenblijvende planten water geven
  De groenblijvers in de tuin hebben het gehele jaar voldoende water nodig. Gek genoeg hebben ze in de winter de grootste kans op uitdrogen. Nu het dit weekend niet gaat vriezen is het een goed moment om ze een beetje water te geven.

 4. Moestuin indelen
  Nog heel even en de eerste stappen voor een zomer vol heerlijke fruitsoorten en groentes uit eigen tuin kunnen worden gezet. Om optimaal te profiteren van de moestuin, is het verstandig om vooraf goed over de indeling na te denken. Zeker wanneer u voorgaande jaren al aan het moestuinieren bent geweest is het raadzaam om de gewassen nu een nieuwe plek te geven. Dit is misschien geen klusje om lekker warm bij te blijven. Maar het is tenslotte ‘warme truiendag’ U heeft vast nog wel ergens een lekker warm exemplaar liggen.


Wilt u meer tuintips voor het komende weekend? Lees hier ons blog tuinieren in de winter.

We wensen u een warm weekend toe!
De Mannen van Wesseling

 

 

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B