Wesseling Tuinen

 

Tuinieren in de winter

De meeste tuinbezitters zien in de winter een saaie, grijze natte massa voor hun raam verschijnen. Op het eerste gezicht nodigt dit niet uit om eens lekker in de tuin aan de slag te gaan. Toch zal het u verbazen hoe leuk en veelzijdig uw tuin in de winter kan zijn. Bovendien is er een heel seizoen lang meer dan genoeg te doen. Zeker wanneer u bedenkt dat bij tuinieren alles draait om een goede voorbereiding.

Kijkt u uit naar een prachtig voorjaar waarbij de tuin weer volop tot leven komt. Of een warm zomerseizoen met een tuin vol vlinders en bijen? Dan is nu het moment om aan de slag te gaan.

We hebben onze tuintips verdeeld over het seizoen. Want een aantal werkzaamheden raden wij aan om aan het begin van de winter te doen en een aantal zijn beter om nog even mee te wachten. Uiteraard zijn er ook veel tuinklusjes die het hele seizoen gedaan kunnen worden.


Ps, kijkt u liever niet tegen een saaie grijze natte massa aan? Met deze tuindecoratietips tovert u de tuin in een handomdraai om in een gezellige wintertuin waar u nog hele seizoen van kunt genieten. Heeft u meer inspiratie nodig? Laat het ons weten. Wij zitten altijd vol ideeën en denken graag met u mee.
Stuur uw vraag naar info@wesselingtuinen.nl

De Mannen van Wesseling

 

 

tuinieren aan het begin van de winter

Dakgoot reiningen

Aan het begin van de winter is nagenoeg al het blad van de bomen. Veel bladeren zijn allang opgeruimd of doen dienst als compost voor uw border. Maar de dakgoot ligt vaak nog vol. Keurig uit het zicht onttrokken wordt deze nog weleens vergeten. Tijd dus om de ladder tevoorschijn te halen. Voelt u zich niet vertrouwd op de ladder? Geef ons een seintje. Wij  doen dit klusje graag voor u.

Planten afdekken

Er worden tegenwoordig veel exoten ons land binnen gebracht. Die doen het hier uitstekend tijdens de warmere maanden. Ze zijn doorgaans ook bestand tegen de milde winters. Maar we weten hoe het in ons land kan gaan. Op een dag is er zomaar 10 graden of meer verschil en wordt het ijzig koud. Dat vinden deze planten niet zo leuk. Dek ze daarom af. Dat kan op verschillende manieren, maar wij zijn fan van speciaal daarvoor gemaakte plantzakken. Deze trek je eenvoudig om de plant heen, alsof u een jas aandoet. Zo weet u zeker dat hij goed bedekt is. Let er wel op dat de plant droog wordt ingepakt, anders kan er broei ontstaan.

Voor de iets minder gevoelige planten kunt u ervoor kiezen om slechts de bodem goed te bedekken, zodat de vorst moeilijk de wortels bereikt. Denk hierbij aan de laatste gevallen bladeren of stro.

Noppenfolie om de potten

Heeft u bloempotten op het balkon of het terras? Deze vragen om extra bescherming tegen vorst, vooral terracotta potten zijn gevoelig voor vorstschade. Met noppenfolie kunt u een isolerende laag aanbrengen. U kunt de potten zowel aan de buiten- als aan de binnenkant inpakken. Wij geven de voorkeur aan de binnenzijde, omdat het vocht van de aarde niet in de pot kan trekken, waardoor deze kan barsten wanneer het vriest. Bovendien is ook de wortel van de plant op deze manier beter beschermd.

Bollen planten

Misschien is dit klusje allang geklaard, want daar kunt u in de vroege herfst al mee beginnen.
Zo niet, dan kunt u deze nu alsnog in de grond stoppen. Let erop dat deze niet bevroren is wanneer u gaat planten.
We krijgen weleens de vraag of de bollen nog wel opkomen als er nu nog wordt geplant. Het antwoord is Ja, de bollen komen nog uit. Echter later planten, betekent ook later uitkomen. En er is een kans dat de bloem iets kleiner blijft. Maar buiten dit, kunt u de bollen nog prima planten.

Vijver controleren

Mocht het straks echt hard gaan vriezen, dan wilt u natuurlijk niet dat de vijver helemaal dichtvriest. Tenminste, als er vissen of andere dieren in de vijver aanwezig zijn. Controleer daarom of de luchtpomp nog goed werkt en plaats de ijsvrijhouder.

Sommige vijverbezitters willen nu ook de rest van het gevallen blad uit de vijver vissen. Maar daar kunt u beter mee wachten tot het vijverwater weer warmer is. Vissen, padden en kikkers gaan nu in een ruststand om zich te kunnen beschermen tegen koude. Wanneer u nu in de vijver aan de slag gaat, stoort u deze dieren.

Tuin vogelvriendelijk inrichten

Natuurlijk kunt u de vogels bijvoeren in de winter, maar behalve voer hebben veel van deze kleine tuinvrienden ook een plekje nodig om zich veilig terug te trekken. Een plekje waar ze worden beschermd tegen de kou. Het is daarom nu een mooi moment om nestkasten op te hangen. En in het voorjaar… wie weet komt er een stelletje broeden.

Let er verder op dat er genoeg water in de tuin is. Wanneer het flink heeft gevroren is het voor vogels moeilijk om voldoende water te vinden.

           

Tuinieren aan het einde van de winter

Terras en boeidelen schoonmaken

Dit klusje kan zeker het hele seizoen gedaan worden. Maar wij adviseren om nog even te wachten tot het einde van de winter. Want juist in de wintermaanden ontstaat er veel groene aanslag op het terras en de boeidelen van de woning. De kans dat u in korte tijd 2 keer aan de slag moet is groot. Bovendien, wanneer u de schoonmaakactie aan het einde van het winterseizoen start, dan heeft u er ook in de zomermaanden langer plezier van.

Deze schoonmaakklus is niet de klus waar veel mensen zich op verheugen. Vooral de lastig te bereiken boeidelen worden liever overgeslagen. Wanneer wij met de hoogwerker komen is het voor ons een fluitje van een cent en u heeft er geen omkijken meer naar. Uiteraard kunnen we dan ook direct het terras voor u op milde wijze reinigen, zodat alles weer blinkend schoon is, zonder dat er beschadigingen door bijvoorbeeld de hogedrukreiniger zijn ontstaan.

Vogelhuisjes schoonmaken

Vogelhuisjes waar nog oude resten van het voorgaande jaar in zitten worden dikwijls overgeslagen als geschikte broedplek. Een mooi moment om vogelhuisjes schoon te maken is het einde van de winter, vlak voordat de vogels op zoek gaan naar een broedplekje. Verwijder oud nestmateriaal en maak alles voorzichtig schoon met lauwwarm water en een borstel. Even drogen in de zon, of desnoods in de buurt van de kachel en de vogels hebben weer een frisse start van het jaar. Let op! Gebruik NOOIT schoonmaakmiddelen. U maakt hiermee het nest ongeschikt en bereikt daarmee het tegenovergestelde. Vogels zullen niet teugkeren.

Compost strooien

Het is misschien nog niet te zien, maar onder de grond gebeurt er al van alles! De natuur maakt zich klaar voor een fris en vrolijk gekleurd voorjaar. Dat vraagt behoorlijk veel energie. In compost zitten voedingsstoffen die de natuur op dit moment goed kan gebruiken.

Tuinhuis opruimen

Een hele zomer lang is het tuinhuis intensief gebruikt. In de winter staat er van alles opgeslagen. Aan het einde van de winter zijn er vaak al een paar heerlijke dagen met zon en prima temperaturen. Vaak begint dan de voorjaarsschoonmaak te kriebelen. Dit zijn de perfecte dagen om het tuinhuis op te ruimen.

 

Een heel seizoen tuinieren

Snoeien

Het hangt er natuurlijk van af welke boom of struik u wilt snoeien. Maar in de regel is de winter het ideale moment om te doen. De sapstromen liggen dan stil. De kans dat de boom gaat bloeden en daardoor beschadigd, is daarmee nihil. Alleen voorjaarsbloeiers slaan wij over die snoeien wij na de bloei.

Lees hier meer over in het blog dat we hebben gemaakt over snoeien. Wilt u weten of uw boom of struik op dit moment ook veilig gesnoeid kan worden, dan mag u natuurlijk ook contact met ons opnemen. Stuur een e-mail naar info@wesselingtuinen.nl met een foto van de plant die u wilt gaan snoeien. Wij adviseren u graag.

Voorbereiden op de zomer

Wie goed wil tuinieren heeft een vooruitziende blik nodig. Bedenk wat u de komende zomer graag wilt met uw tuin. Wilt u meer bijen en vlinders aantrekken? Wilt u moestuinieren? Of dit jaar eindelijk een strak en frisgroen gazon? Nu is het moment om een tuinplan te maken en alvast te beginnen met de voorbereidingen.
Komt u er zelf niet helemaal uit? Wij staan altijd voor u klaar met advies

Genieten

Een tuin is er natuurlijk ook gewoon om van te genieten

Met een mooie vuurschaal of tuinkachel maakt u het al snel warm en gezellig. Nodig vrienden of familie uit voor een winterbarbecue, schenk warme chocolademelk voor de kinderen uit de buurt. Doe een sportchallenge met het gezin, waarbij een sportcircuit wordt uitgezet in de tuin. U kunt natuurlijk ook gewoon stil genieten van het winterleven in de tuin. Want er is nog genoeg te zien.

Planten verplaatsen

Wilt u planten verplaatsen of nieuwe struiken of bomen in de tuin? Het winterseizoen is hèt moment om dit te realiseren. Hoe dat komt? Dat leest u in deze week van wesseling

Buitenschilderwerk

Het tuinhek, het tuinhuis, de tuinstoelen… Er is altijd wel schilderwerk in de tuin te vinden. Kan dat in de wintermaanden? Jazeker! Zolang de temperatuur niet onder de 5 graden is en de lucht niet te vochtig. Met de milde winters die we de afgelopen jaren hebben gekend, zijn we ook genoeg dagen tegengekomen waarop het prima schilderweer was.

 

Naar het overzicht
Route
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B