Dit weekend is het internationale kusjesdag. Of anders gezegd: een dag om te zoenen.
Hoewel het afgelopen week best een beetje afzien tijdens de heetste dagen, zagen wij met betrekking tot dit thema al genoeg voorbij komen.
Freek zocht het ondanks de hitte zelfs hogerop en deed waar hij heel erg goed in is. Snoeien! We ontvingen deze foto van hem en even later was daar een haag om te zoenen.
Wie ook graag bij deze haag komt zoenen is de junikever.
Niet te verwarren met de meikever, al lijken ze uiterlijk behoorlijk veel op elkaar. Het is niet alleen de maand waarin ze elkaar opzoeken om te zoenen en te paren en dus zichtbaar zijn. Er zijn meer verschillen tussen beide keversoorten.
Meikevers zijn groter, hebben guitige pluimpjes bij hun hoofd en een heel ander paringsritueel dan de junikever. Die is op zijn beurt een stuk kleiner en een beetje behaard. Zowel het mannetje als het vrouwtje vliegen zodra het gaat schemeren hoog in de lucht. Bij boomtoppen, lantaarnpalen, zendmasten en… hoge hagen zoals die Freek heeft gesnoeid.
Als een mannetje en een vrouwtje elkaar hebben gevonden, laten ze zich pardoes uit de lucht vallen. Hopelijk hebben ze een zachte landing in de haag van Freek. Maar dat is natuurlijk niet altijd het geval. Met regelmaat belanden ze nogal hardhandig op het terras, waar u net op dat moment lekker van een zwoele zomeravond geniet.
Hoewel ze er misschien een beetje angstaanjagend uitzien en het lijkt of ze mensen aanvallen met hun onhandige vliegen en stuntelige manier van paren, doen ze helemaal niets. Ons advies is dan ook om de kevers met rust te laten. Zowel de junikever als de meikever leven slechts enkele weken. Tijdens deze weken zijn beide soorten een heerlijke vette hap voor vleermuizen en diverse vogelsoorten.
Over schade van beide keversoorten is geen sprake. Ze leven veel te kort om gewassen te kunnen beschadigen. Tenminste, zodra ze kever zijn.
Een ander verhaal wordt het wanneer ze als larve onder de grond leven. Daar hebben beide keversoorten, die zich dan nog in het larvenstadium bevinden, enkele jaren de tijd om volwassen te worden. Deze larven, engerlingen genaamd, hebben in die tussentijd voedsel nodig, dat in uw tuin met gazon volop verkrijgbaar is. Ze smullen namelijk van de wortels van het gras. In dit stadium is het wel een goed idee om de beestjes te bestrijden. Dat kan op natuurlijke wijze met aaltjes, die op hun beurt van de larve smullen. Als we verder de natuur gewoon haar gang laten gaan heeft iedereen op deze manier weer te eten en houdt u een gazon om te zoenen.
Overigens schreven we eerder een bericht over de meikever. Wanneer u ons bericht over de meikever leest ontdekt u snel het verschil tussen beide soorten.
Wie misschien dit weekend ook wel kan zoenen is dit kleine vogeltje die Joey tijdens zijn werkzaamheden plotseling opmerkte. Ze had wel een hel bijzonder plekje uitgezocht om haar eitjes uit te broeden. Wie weet dit weekend…
Hoe dan ook wensen we u een liefdevol weekend toe.
Maar niet zonder onze wekelijkse tuintip met u te delen.
Die luidt deze week: Zorg voor voldoende water in de tuin
De hitte van afgelopen week heeft menigeen weer doen beseffen dat er niets zo veranderlijk is als het weer. Veel dieren zoals vogels, bijen kleine zoogdieren zijn op dit soort dagen op zoek naar water.
Zorg dat u verschillende drinkgelegenheden heeft voor deze dieren in de tuin.
Ververs regelmatig het water en in de vogeldrinkschaal en geef insecten de gelegenheid te drinken door bijvoorbeeld een schaal met kiezels te vullen met water. Op die manier kunnen ze niet verdrinken terwijl ze hun dorst lessen.