Wesseling Tuinen

 

Jana Schmidtchen

Tuinarchitecte


Waarom ben je tuinarchitect geworden?
Als kind heb ik mijn tijd grotendeels in de grote moestuin van mijn grootvader doorgebracht. Een van mijn eerste tuinherinneringen is het ruiken en proeven van verschillende kruiden zoals citroenmelisse, rozemarijn en komkommerkruid. Ook in de Waldorfkindergarten en later op de Vrije School was tuinieren deel van het onderwijs. Ik vond het altijd fascinerend hoe uit een piepklein zaadje een grote zonnebloem kon groeien. Daarnaast vond ik schilderen erg leuk. Met het ontwerpen van tuinen verbind ik beide passies. Ik schilder een stukje natuur dat omgezet wordt en tot leven komt.

Hoelang zit je al in het vak?
Inmiddels 20 jaar, waarvan ik 5 jaar heb gewerkt voor ontwerpbureaus in Duitsland, op het eiland Jersey en in Amsterdam. De laatste 15 jaar werk ik als zelfstandig professional onder de naam BOTANIQ Garden & Landscape.

Wat zijn voor jou opvallende trends en ontwikkelingen geweest?
Ik ben erg blij dat de tuinen weer wilder en natuurlijker mogen worden. Dat we wilde kruiden in de tuinen zoals daslook en brandnetels weer kunnen waarderen. De brandnetels zijn zo belangrijk voor de vlinders omdat de rupsen zo gek op de netels zijn. En deze als voeding nodig hebben. Dat is dan weer iets wat ik van Wesseling Tuinen heb geleerd.

Erg spannend vind ik de ontwikkeling van werken met energie in de buitenruimte. Feng Shui in de binnenruimte kennen we inmiddels, maar dat we ook met de energie van ondergrondse aderen kunnen werken, zoals leylijnen en wateraderen, is een oude kunde die we helaas kwijt zijn geraakt. Bij oude boerderijen die voor 1900 gebouwd zijn is nog rekening gehouden met de ondergrondse energie. Ook zijn er bepaalde bomen en planten en zelfs materialen die ons rust en kracht kunnen geven.

Wat zou je nog graag een keer gedaan of gezien willen hebben in relatie met je vak?
Ik zou graag de jaarlijkse Chelsea Flower Show naar Nederland willen brengen. Een tuinshow op hoog niveau waar je tussen de tuinen kunt picknicken met aardbeien en champagne. Het is ook het favoriete event van Queen Elizabeth.

Wat maakt jou onderscheidend?
De komende tijd wil ik mij meer in de energie van bomen, planten en materialen verdiepen. Welke bomen geven ons rust en energie, hoe kan ik materialen in de tuin gebruiken die energiegevend zijn, zoals natuursteen, schelpen en lavakorrels. Hoe werk ik nog beter met de natuur en creëer ik tuinen die volledig in harmonie en balans zijn. Daar heb ik erg veel zin in en je zult me ook de komende tijd vaker met de wichelroede in de tuin zien.


Route
Route
© 2022 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B