Wesseling Tuinen
Door mijn lens zie ik wat de natuur geeft!

 

Raf Wittebrood

Vakbekwaam hovenier & huisfotograaf


Sinds wanneer werk je bij Wesseling Tuinen?
Eind jaren ’80 zat ik op de Rijksmiddelbare Tuinbouwschool en zocht ik een stageplaats. Ik ben toen terechtgekomen bij Wesseling&Zn in Bloemendaal. Dit was het bedrijf van Bert en Jan Wesseling samen. Toen ik in mei 1989 klaar was met school zocht ik een baan. Jan Wesseling was op dat moment gestart met Wesseling Tuinen, omdat hij zelfstandig verder wilde. Ik ben een van de eerste medewerkers van het bedrijf en inmiddels ook degene binnen ons team die hier het langst werkt.

Waarom wilde je hovenier worden?
Om eerlijk te zijn had ik geen idee wat ik wilde worden. Mijn probleem was dat ik alles leuk vond. Ik had bedacht dat ik kok wilde worden, of boswachter of misschien iets met techniek. Maar de hele dag binnen werken was geen optie. Altijd werken als anderen vrij zijn was geen optie en eentonig werk was al helemaal geen optie voor mij.
Als hovenier werk je buiten en dat vind ik belangrijk. Er is veel contact met klanten en in dit vak ben je nooit uitgeleerd. Ik vind nog steeds alles leuk. Ik wil dagelijks geprikkeld worden. Ontdekken is misschien een beter woord. Dat kan in de tuin, daar is het nooit saai. En dankzij de veelzijdigheid van dit vak zit ik na al die jaren nog steeds goed op mijn  plek.

Als je al zo lang als jij in het vak zit, wat valt er dan nog te leren?  
Het zal je misschien verbazen, maar eigenlijk nog een hele hoop. De technieken van machines blijven verbeteren, waardoor er weer iets nieuws te leren valt. Het is belangrijk om de plantkennis up-to-date te houden. Namen van planten veranderen soms, omdat men tot nieuwe inzichten is gekomen. Om een voorbeeld te noemen: Planten hebben meestal een dubbele Latijnse naam. Zoals Rosa Alchymist. De eerste naam zegt iets over de soort. In dit geval een roos. De tweede naam kan iets zeggen over de uiterlijke kenmerken of de kweker.
Wanneer uit genetisch onderzoek blijkt dat de plant geen familie is van de roos maar van bijvoorbeeld de clematis, dan zal de eerste naam veranderen.
Het kan ook zijn dat er nieuwe ontdekkingen worden gedaan over bijvoorbeeld het bodemleven. Een wereld op zich waar we nog veel over kunnen leren. Wij als hovenier dus ook. Daar begint tenslotte de gezondheid van iedere tuin. En zo kan ik nog meer voorbeelden noemen.

Wat is jouw specialiteit?
Je hoort het al, ik vind alles leuk, dus doe ik ook graag alles. Ik ben zoals ze dat met een mooi woord zeggen een echte allrounder! Van het aanleggen van tuinen tot het onderhoud ervan. Je kunt mij bij elke type opdracht vinden. Daarnaast verzorg ik de fotografie voor het bedrijf. Ik kan enorm genieten van de kleine dingen in de tuin. De eerste paddenstoelen die uit de grond komen, een vogel die zijn nestje bouwt. Maar ook het opleveren van een nieuwe tuin of specifieke werkzaamheden waar we mee bezig zijn. Ik leg het graag op beeld vast. Die foto’s gebruiken we weer voor onze communicatie-uitingen.

Wat is jouw boodschap voor tuinbezitters?
Als we het hebben over de tuin, denken we al snel aan buiten. Maar wanneer we kijken naar het Nederlandse klimaat, dan moeten we concluderen dat we ook veel binnen zitten. Ik zeg altijd: we zitten 6 maanden van het jaar in de tuin en 6 maanden van het jaar in huis. Kunnen we dan 6 maanden niet van de tuin genieten? Natuurlijk wel! Creëer in huis een fijne plek met het uitzicht op de tuin. Bekijk de tuin op die manier letterlijk en figuurlijk van een andere kant. Wat ontbreekt er nog? Wat kan er anders? Waar kun je van genieten vanaf deze plek in huis? Met andere woorden, probeer het huis op de tuin aan te sluiten en visa versa.

Waarin is Wesseling Tuinen volgens jou onderscheidend?
Vóórdat de klant het kan vragen, hebben wij het antwoord al, of hebben we het al geregeld. We denken dus écht proactief mee.

Wat wil je nog bereiken?
Dit werk nog lang in goede gezondheid kunnen doen.

Artikelen van RafRoute
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B