Wesseling Tuinen
'IF YOU DO WHAT YOU LOVE, YOU'LL NEVER WORK A DAY IN YOUR LIFE'

(Marc Antony)

 

Ruud van Petten

Commercieel directeur


Landschapfoto: Annelies Buijs @Instagram

Hoelang werk je bij Wesseling Tuinen?
Nadat ik bij verschillende bedrijven heel veel kennis had opgedaan, kwam ik in 1999 als hovenier bij Wesseling Tuinen terecht. 

Wat heb jij met tuinen?
Ik ben opgegroeid in een oude laagveenpolder waar ik als kind altijd buiten speelde. Ik denk dat ik onbewust al bezig was met het observeren van het landschap en hoe de natuur zich gedraagt. Ik wist niet precies wat ik wilde worden, maar ik wist wel zeker dat ik buiten wilde werken. Na de middelbare school was het voor mij een logische keuze om een opleiding in het groen te volgen. Uiteindelijk ben ik in de tuin terechtgekomen en nog steeds draait alles voor mij om de natuur en om tuinen.

Wat bedoel je daar mee?
Ik zie een tuin als een stukje natuur. We wonen en werken hier in zeer gevarieerd gebied. We hebben bos, we hebben duinen en de stad. Nabij het strand leven andere insecten en groeit andere beplanting dan in het bos of in de stad. Ik ben van mening dat het belangrijk is om te kijken naar de natuur rondom de tuin en de tuin hier vervolgens zoveel mogelijk op af te stemmen. Doordat de tuin als het ware opgaat in de natuur, zal hij optisch groter lijken en belangrijker nog, dieren die in de omringende natuur leven zullen zich thuis voelen in de tuin. 

Toch heb je nu een functie op kantoor, dus weinig tuin?
Dat lijkt inderdaad zo, maar niets is minder waar. Integendeel, ik ben in mijn huidige functie misschien nog wel meer bij de tuinen betrokken, dan toen ik daadwerkelijk in de tuin aan het werk was. Ik heb contact met veel partijen zoals leveranciers, kwekers, klanten, collega's. Ik moet dus heel goed weten wat er speelt in de markt. Of eigenlijk in de natuur. Denk bijvoorbeeld aan het weerbeeld. Natte zomers, warme winters, laat in het voorjaar nog vorst. Dat heeft allemaal enorme impact op de tuin. Soms direct, maar meestal pas na maanden of zelfs jaren. Denk aan plaagdieren die overwinteren of beplanting die niet meer passend is.

Wat vind je het leukst aan jouw functie?
Na jaren van actief buitenwerken en ervaring opdoen bij verschillende bedrijven, kan ik nu de opgedane kennis goed inzetten binnen mijn huidige functie op kantoor. Maar in de natuur ben je nooit uitgeleerd. Doordat ik met zoveel partijen contact heb leer ik nog altijd nieuwe dingen. Soms worden er nieuwe onderzoeken gedaan, of is er vooruitgang in bepaalde technologieen. 
 
Wat is jouw specialiteit?
Ik ben een verbinder. Vanuit mijn eigen creativiteit breng ik alle partijen bij elkaar om samen tot een mooi visueel eindresultaat te komen. Mijn kracht is daarnaast dat ik door jaren ervaring oog heb gekregen voor kwaliteit en detail.

Welk boodschap heb je voor tuinbezitters?
Blijf nieuwsgierig. Dan is er altijd weer iets te ontdekken in de tuin.

 

Artikelen van RuudRoute
Route
© 2024 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B